Bij politici die dingen willen benoemen, denk ik niet meteen aan Jingle Bells

Bij politici die dingen willen benoemen, denk ik niet meteen aan Jingle Bells

woensdag 31 oktober 2018 09:27
Spread the love

Eergisteren werd een fascistische brulboei president van de vijfde grootste natie ter wereld en amper 24 uur later toetert het leger door de straten en worden academici als misdadigers behandeld. Italië kreunt onder de ergste overstromingen in 100 jaar, en het noodweer maakte er de afgelopen dagen al 11 dodelijke slachtoffers. Gisterennacht stierven nacht twee vrouwen in onze Brusselse straten door de bittere kou. Apathische stilte bij onze regering. Maar een zelfverklaarde beleidsmaker uit Brugge vond het wél nodig moord en brand te schreeuwen over een kerstmarkt. Of wintermarkt, what’s in a name. In elk geval over een onbestaande culturele gevoeligheid. (Tenzij over muzak, daarvoor zijn we allemaal gevoelig.) 

Bleek dat geen enkele moslim om de naamsverandering gevraagd had, de kerstmarkt al twee jaar wintermarkt heet en ingegeven was uit commerciële overwegingen. Ja, we hebben allemaal weer eens goed gelachen met Polleke. Maar eigenlijk is het absoluut niet grappig.  Door zijn bewuste verspreiding van fake news, voedt hij het wantrouwen en zet hij de deur wagenwijd voor de karrenvracht racistische bagger die weer op sociale media gebrald worden. Want los van het kromme hersengekronkel om aan kerstmarkten godbetert een Vlaamse traditie toe te schrijven en glüwheinslurpers als vrome katholieke zieltjes te bestempelen, is het dit soort fake news dat onze het sociale weefsel ondermijnt en het wantrouwen voedt. 

Terwijl ik van politici meer verwacht. Meer dan in het wilde weg wijzen naar dansende moslims wanneer je het land zou moeten beschermen tegen gewelddadig extremisme. Meer dan een boerkiniverbod uitvaardigen in een gemeentelijk zwembad dat al een half jaar gesloten is voor onderhoudswerken en waar nog nooit ook meer 1 boerkini werd opgemerkt. Meer dan een kerststalrel uit je mouw schudden wanneer je de aandacht wil afleiden van een slabakkende begroting of een opvangtekort bij de daklozenopvang.

Ik snak naar politici die échte problemen benoemen. En aanpakken. Dat 1 op de 5 kinderen in België opgroeit in armoede bijvoorbeeld en wat een gigantische impact heeft op hun gezondheid, onderwijskansen, veiligheid … Dat ons land onderaan de Europese klas bengelt bij het aantal schoolverlaters zonder diploma en de grootste kloof kent tussen de sterkste en zwakste presteerders op school. Dat digitalisering en robotisering een enorme impact hebben op de arbeidsmarkt, en tegelijk een groeiende groep werknemers moeite heeft om op het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen en een gezonde balans tussen privé en werk te krijgen.

Dat jongeren in moeilijkheden een nacht in de cel moeten doorbrengen omdat er geen bedden genoeg zijn in de jeugdzorg. Dat mensen met een niet klassieke Vlaamse naam gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt en jobmarkt.

In het licht van deze uitdagingen, is de kerstmarktrel kwalijk, laag-bij-de-gronds en vermoeiend.

take down
the paywall
steun ons nu!