Foto: Ende Gelände
Fotoverslag, Nieuws, Europa, Milieu -

Grootste burgerlijk ongehoorzame actie tegen bruinkool ooit

6.500 mensen uit heel Europa hebben dit weekend deelgenomen aan de grootste burgerlijk ongehoorzame actie ooit tegen bruinkoolmijnbouw. Duizenden mensen hebben het spoor van de Hambach kolentrein voor 28 uur bezet en daarmee het transport van bruinkool naar de nabijgelegen kolencentrales stilgelegd. Enkele actievoerders hebben zich aan de rails geketend en daarmee de bezetting verlengd tot zondagmiddag 16.30 uur.

maandag 29 oktober 2018 11:36
Spread the loveFoto: Ende Gelände

“Mijnbouwbedrijf en energiegigant RWE houdt wanhopig vast aan ouderwetse energie technologie. Het wil onze toekomst opofferen voor haar private winst. Wij hebben met onze actie laten zien: Zij zullen er niet mee weg komen! De meerderheid van de bevolking wil de kolencentrales onmiddellijk sluiten,” zegt Karolina Drzewo, woordvoerder van Ende Gelände.

Actievoerders uit België en Nederland

Honderden mensen uit België en Nederland namen ook deel aan de actie. Door een samenwerking van de groepen ASEED, Code Rood, GroenFront!/Wij Stoppen Steenkool, Fossil Free AUC en Fossil Free Wageningen werd er opgeroepen om deel te nemen aan de acties. Twee speciale bussen reden afgelopen donderdag vanaf Amsterdam, Utrecht en Nijmegen naar het gebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de grens bij Limburg. 

Camille, één van de deelnemende Belgische klimaatactivisten legt uit: “Klimaatverandering kent geen grenzen. De open bruinkoolmijnen in Duitsland zijn de belangrijkste bron van CO2 in Europa. Gezien de klimaatnoodtoestand is het niet langer een kwestie van alleen lokaal en op kleine schaal handelen. Een onmiddellijke uittreding uit fossiele brandstoffen is noodzakelijk. Daarom reageerden we op de oproep van Ende Gelände en sloten ons bij deze actie aan. Als politici hun verantwoordelijkheid niet opnemen, gebruiken we zelf onze lichamen om de bron van de uitstoot te stoppen.”

Het Hambach bos en de kolenmijnen in het Rijnland zijn de afgelopen jaren tot belangrijke symbolen verworden voor de Europese klimaatbeweging. Nooit eerder hebben zo veel mensen met burgerlijke ongehoorzaamheid gehandeld voor effectieve klimaatbescherming. 

Een kleine groep heeft vroeg op zaterdagmorgen een kolen graafmachine voor meerdere uren geblokkeerd. Later op de ochtend bereikte 300 mensen de rand van de Inden bruinkoolmijn, waar zij werden omsingeld door politie. Enkele uren later bezetten duizenden actievoerders de treinrails van het Hambach-spoor. Deze sporen zijn een belangrijk punt in de mijnbouwinfrastructuur. Via deze sporen transporteert RWE ongeveer 9.000 ton bruinkool per uur. Met de blokkade van meer dan 24 uur werd de toevoer van bruinkool naar de omliggende kolencentrales stilgelegd. 

De politie was de afgelopen dagen massaal in het gebied aanwezig en probeerde tevergeefs met waterkanonnen, paarden, gepantserde voertuigen, pepperspray en wapenstok de blokkades te verhinderen. Volgens het politiebureau in Aken zijn rond de 600 personen aangehouden.

Ernstig menselijk lijden

“De alarmerende feiten van de klimaatcrisis zijn onweerlegbaar. Vrijwel dagelijks horen wij over nieuwe rampzalige weersextremen. Ecologische ontwrichting leidt nu al tot ernstig menselijk lijden. Wij hebben niet alleen het recht, maar zelfs de plicht om in actie te komen. Ondertussen trekt de overheid alles uit de kast om klimaatvernietiger RWE te beschermen, in plaats van op te komen voor de mensen en hun recht op een veilige toekomst”, verklaart woordvoerder Hanneke van Houten van de Nederlandse klimaatactiegroep Code Rood.

Egbert Born, woordvoerder van Wij Stoppen Steenkool voegt daaraan toe:”Het laatste IPCC rapport laat nog eens extra zien hoe weinig tijd er is om de 1,5 procent doelstelling van Parijs te halen. Misschien zijn we zelfs al te laat. Daarom is het noodzakelijk en legitiem om deze grootschalige burgerlijk ongehoorzaamheidsacties uit te voeren en op te schalen.”

“Multinationale ondernemingen – de belangrijkste boosdoeners van de CO2-uitstoot – doen er alles aan om maatregelen te blokkeren om de akkoorden van Parijs na te leven”, zegt Camille. “Of het nu in Duitsland of België is, politici doen niets om deze grote vervuilers te controleren, maar stellen eerder valse oplossingen voor met dezelfde bedrijven. Hun valse oplossingen zijn onze echte problemen en wij zullen ons daartegen blijven verzetten totdat er een fatsoenlijk plan wordt voorgesteld om uit de fossiele brandstoffen te geraken.” [1]

De tijd is rijp om aan een grensoverstijgende beweging te bouwen en de druk op te voeren op de politiek, stelt Code Rood. “We moeten alles uit de kast trekken om klimaatontwrichting te verminderen en voorkomen, en aan een duurzame, rechtvaardige toekomst te bouwen.” 

 

Notes:
[1] www.actforclimatejustice.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!