Aankondiging, Milieu, Samenleving, Politiek, België -

Climate Express en Klimaatcoalitie mikken op grootste klimaatprotest ooit in België

De organisaties Climate Express en Klimaatcoalitie slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een massale nationale klimaatmars ‘Claim the Climate’ in Brussel op zondag 2 december.[1] Dit is de eerste dag van de belangrijke klimaattop COP24 in Katowice (Polen). Claim The Climate moet het grootste Belgische klimaatprotest ooit worden met duizenden burgers die luid en duidelijk een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid eisen.

donderdag 25 oktober 2018 11:03
Spread the love

Drie jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs, moeten de ronkende beloften nog steeds worden omgezet in daden. In België leidt een gebrek aan politieke wil en daadkracht er zelfs toe dat de uitstoot van broeikasgassen sinds 2014 opnieuw stijgt. We moeten dus dringend een versnelling hoger schakelen. Steeds meer mensen laten daarom van zich horen.

De klimaatmars ‘Claim the Climate’ op 2 december is het hoogtepunt van een reeks acties die wereldwijd georganiseerd worden in de aanloop naar de klimaattop in Polen. In België is er sinds begin september elke eerste zaterdag van de maand actie gevoerd onder de noemer ‘Rise for Climate Belgium’.

Charlotte Scheerens, coördinator bij Climate Express, legt uit wat er op het programma staat op 2 december: “Het zal niet zomaar een mars zijn. De mobilisatie begint lokaal: we nodigen de deelnemers van Claim the Climate uit om zich vanuit het hele land met de fiets, de trein, of op een andere duurzame manier te verplaatsen naar Brussel. Mensen kunnen vanaf vandaag hun traject en vertrekplaats registreren op www.claimtheclimate.be. In samenwerking met fietsverenigingen en partnerorganisaties organiseren we evenementen in meerdere Belgische steden.”

De klimaatmars start aan het Brusselse Noordstation en eindigt in het Jubelpark met een verrassend eindspektakel. De betogers zullen onderweg langs zes checkpoints wandelen die de politieke eisen op een visuele en interactieve manier uitleggen.

“De eerste dag van de internationale klimaattop COP24 roepen Klimaatcoalitie en Climate Express de Belgische politici op om meer ambitie te tonen op het Europese en internationale toneel en om eindelijk werk te maken van een doorgedreven nationaal klimaatbeleid op korte én lange termijn. Er is politieke daadkracht nodig om de opwarming van het klimaat te beperken tot 1,5°C, zoals in het akkoord van Parijs staat”, zegt Dave van Meel, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie.

“We komen op straat voor klimaatrechtvaardigheid, in België en in de hele wereld. We vragen een klimaatbeleid dat een sociaal rechtvaardige transitie mogelijk maakt, op maat van álle mensen: werknemers uit bedreigde sectoren en bedrijven, mensen uit het Zuiden en vluchtelingen inbegrepen”, besluit Dave Van Meel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!