Anti-fracking activisten vrijgesproken in Engeland

Anti-fracking activisten vrijgesproken in Engeland

dinsdag 23 oktober 2018 15:49
Spread the love

Op woensdag 17 oktober vond er een belangrijke uitspraak plaats voor de beweging tegen fracking (schaliegasboringen) in Engeland. Eerder werden drie activisten omwille van een geweldloze directe actie veroordeeld tot 15 en 16 maanden celstraf zonder uitstel. Er ontstond hevig protest n.a.v. de uitspraak en er werd in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. In hoger beroep werd beslist dat de straffen ‘overduidelijk excessief’ waren en werd er gewezen op de private belangen van de familie van de rechter in eerste aanleg. Er werd een onderzoek ingesteld.

 De activisten na hun vrijlating. Foto:drillordrop

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de anti-fracking protesten daar dat drie activisten veroordeeld werden tot celstraffen. De activisten klommen in juli 2017 op vrachtwagens (‘lorry-surfing’) om de bouw van de fracking site van Cuadrilla in Blackpool tegen te houden. Ze waren in staat om er 99 uur op te blijven. De rechter Robert Altham veroordeelde activisten Roscoe Blevins en Richard Roberts vervolgens, na een zevendaags proces, tot 16 maanden celstraf. Rich Loizou kreeg 15 maanden celstraf voor dezelfde actie. De motivatie voor de rechterlijke uitspraak was openbare overlast (‘public nuissance’).protest op 28 september. foto: drillordrop

Er ontstond direct hevig protest van onderuit n.a.v. die uitspraak. Een demonstratie van 500 mensen vond plaats op de site waar het fracken (Blackpool, Preston New Road) ondertussen van start is gegaan (15 oktober) en er werd een brief door 1000 academici ondertekend die de uitspraak veroordeelde. Verschillende protesten groeiden aan (verschillende petities ontstonden, waaronder ook 1 omtrent het recht op actie voeren) tot de uitspraak in hoger beroep van vorige week de activisten vrijsprak. De rechter verklaarde dat de eerdere veroordeling ‘overduidelijk excessief’ en dat de openbare overlast niet werd aangetoond. De activisten hun voorwaarden vervielen vanwege de drie weken die ze in de gevangenis moesten doorbrengen.

In hoger beroep werd nu afgelopen woensdag 16 oktober ook bepleit dat de familie van rechter Robert Altham belangen had in de schaliegas-industrie. De zus van de rechter, Jane Watson, ondertekende op 8 januari 2015 een open brief om ‘schaliegas een kans te geven’. De brief werd ondertekend door 100 bedrijfsleiders en er werd ook gesteld dat dit in aanverwante industrieen tot 33 miljard euro aan investeringen kon opbrengen. Ze ondertekende als manager van JC Althams & Sons, een toeleveringsbedrijf voor schepen en offshore olie- en gas-platforms. Dit bedrijf zou de bevoorrading leveren aan Centrica, dat in 2013 een kwart van de aandelen van Quadrilla aankocht en 60 miljoen pond pompte in de fracking-venture.Fracking- site at Preston New Road. Foto: drillordrop

Quadrilla begon met fracken op 15 oktober bij Preston New Road. Afgelopen zaterdag was er een betoging van een duizendtal mensen. Er vond ook reeds een kleine aardbeving plaats (0,3 tremor) n.a.v. de schaliegasboringen.

Grondwetenschapper Simon Roscoe Blevins verklaarde bij zijn vrijlating:

“Lancashire zei nee tegen fracking en dat werd straal genegeerd. En dat is waarom mensen overgaan tot directe actie. Niet omdat we willen, niet omdat we geen betere dingen te doen hebben maar omdat we moeten. En we moeten het nu doen.”

Op 24 oktober is bekend gemaakt dat het Judicial Office een onderzoek instelt. 

Bronnen:

https://drillordrop.com/2018/10/17/breaking-fracking-jail-sentence-manifestly-excessive-and-quashed-appeal-court/

https://drillordrop.com/2018/09/03/september-2018-drilling-headlines/

https://www.desmog.co.uk/2018/10/22/judicial-office-launches-investigation-complaint-over-fracking-judge-alleged-oil-and-gas-ties

https://drillordrop.com/2018/09/28/anti-fracking-campaigners-rally-in-support-of-men-jailed-for-lorry-protest/

 

take down
the paywall
steun ons nu!