Platform van The Ocean Cleanup. Bron: Flickr
Nieuws, Wereld, Milieu -

Eerste installatie The Ocean Cleanup bereikt plastic soep

Na twee weken testen op de open zee is Systeem 001 van The Ocean Cleanup aangekomen bij de Great Pacific Garbage Patch. Het opruimen kan beginnen.

donderdag 18 oktober 2018 14:58
Spread the love

Begin september werd Systeem 001 van The Ocean Cleanup onder grote mediabelangstelling gelanceerd vanuit San Francisco. De 600 meter lange installatie werd toen naar een gebied zo’n 450 kilometer verderop, in de open oceaan, gesleept, waar het onder toeziend oog van onafhankelijke waarnemers getest werd op een aantal cruciale punten: of het systeem werkte zoals beoogd, of het snel genoeg (sneller dan het plastic dat het moet vangen) bewoog en of het systeem kon zich kon heroriënteren. En natuurlijk ook of het systeem intact bleef onder de zware omstandigheden op de open zee. 

Tests doorstaan

Het systeem heeft die tests doorstaan en is inmiddels 1850 kilometer verder getrokken, naar de Great Pacific Garbage Patch. Dat is een gebied halverwege Californië en Hawaï dat twee keer zo groot is als de staat Texas. Er drijven 1,8 biljoen stuks plastic, die samen zo’n 113 miljoen kilogram wegen. 

Het eerste plastic dat wordt opgevangen door Systeem 001 wordt over enkele maanden in de haven van San Francisco verwacht, waarna The Ocean Cleanup het gaat onderzoeken op samenstelling en herkomst. Vervolgens wordt het met speciaal aangetrokken recyclingbedrijven verwerkt tot nieuwe producten. 

Uiteindelijk wil The Ocean Cleanup 60 van deze installaties naar de Great Pacific Garbage Patch brengen, die elke vijf jaar de plastic soep met 50 procent moeten verkleinen. Daarna wil de non-profit organisatie ook systemen introduceren in de plastic soepen van andere oceanen.

take down
the paywall
steun ons nu!