Bron: PxHere
Nieuws, Economie, België - BTB-ABVV

BTB haalt slag thuis: 7 Bulgaarse chauffeurs krijgen van rechtbank gelijk loon voor gelijk werk

In juni 2015 diende de Belgische TransportBond-ABVV klacht in tegen de firma RMT in Tessenderlo. Via zijn Bulgaarse dochterfirma Rematra werden door RMT Bulgaarse chauffeurs in België tewerkgesteld, maar niet aan Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden. Nu, bijna 3,5 jaar later, deed de Arbeidsrechtbank van Hasselt uitspraak, in haar vonnis van 11 oktober 2018: BTB wordt volledig in het gelijk gesteld. De Bulgaarse chauffeurs hebben recht op het verschil met het Belgische loon.

donderdag 18 oktober 2018 14:11
Spread the love

De totale eis bedraagt 236.000 euro, plus intresten en kosten. Hiermee wordt een belangrijk precedent geschapen in de strijd tegen sociale dumping.

Totale uitbuiting van Bulgaarse chauffeurs

BTB werd door zeven Bulgaarse chauffeurs gemandateerd om de klacht neer te leggen tegen RMT. Voor hun respectievelijke periodes van tewerkstelling bij RMT eisen we het verschil tussen het Bulgaarse en Belgische loon. De Bulgaren kregen namelijk maar een loon van 414 Bulgaarse lev, zijnde 211 euro per maand. Volgens BTB was Rematra in Bulgarije niet meer dan een constructie om aan Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te ontsnappen. De chauffeurs reden niet in Bulgarije en kregen hun opdrachten vanuit Tessenderlo.

Na een lang en hobbelig parcours is de uitspraak ondubbelzinnig: de Arbeidsrechtbank oordeelt dat RMT de daadwerkelijke uitoefening van het gezag over de chauffeurs op zich nam en dus de effectieve werkgever was. Bijgevolg was het Belgisch arbeidsrecht van toepassing op de arbeidsrelaties.

De eis van BTB is dan ook gegrond. Frank Moreels: voorzitter van de Belgische TransportBond-ABVV: “De 7 chauffeurs kregen in totaal maar liefst 236.000 euro te weinig. Voor één van hen eisten we 111.000 euro, voor een andere 97.000 euro. De vijf anderen werkten minder lang bij RMT, en voor hen is de eis dus een stuk lager. Gezien RMT deze eisen niet betwistte, worden de opgevraagde bedragen nu automatisch toegekend, te verhogen met intresten en proceskosten.”

Hobbelige lijdensweg tot de uitspraak

Door de vertragingsmanoeuvres van RMT werden de pleidooien een aantal keren uitgesteld. De extra onderzoeksopdrachten die de Arbeidsrechtbank gaf aan de sociale inspectie, vroegen ook extra tijd.

En dit door de onderbemanning van deze inspectie. Frank Moreels: “Hier blijkt opnieuw dat deze regering dringend de inspectiediensten moet versterken. Veel meer dan tot nu toe gebeurde.”

Duidelijk antwoord van de sociale inspectie op de vragen de rechtbank

In juli 2017 gaf de Arbeidsrechtbank een duidelijk omschreven onderzoeksopdracht aan de inspectiediensten. Met vragen zoals: waar werden de chauffeurs tewerkgesteld? Van waaruit gebeurde de dispatching? Hoe en op welke wijze werden zij betaald? Waar verbleven zij tijdens hun rust? En ga zo maar door.

Telkens was het antwoord van de inspectie glashelder in het voordeel van de chauffeurs. Frank Moreels: ”Uit de bewoordingen van het tussenvonnis van 26 juli  van vorig jaar bleek al dat de werkgever over de hele lijn in de fout ging. Deze uitspraak is voor BTB dus geen verrassing. Ik houd eraan de inspectiediensten te danken voor hun grondig onderzoek, dat tot deze uitspraak leidde. We zijn ervan overtuigd dat dit een dominosteen is die valt, en dat er nog vele zullen volgen. Dit is een beslissende stap in de strijd tegen sociale dumping!”

Samenwerking met Bulgaarse vakbond loont

In deze zaak heeft de samenwerking van BTB met de Bulgaarse vakbond FTTUB haar nut overduidelijk bewezen. Frank Moreels: “Bulgaarse chauffeurs krijgen waar ze recht op hebben. Dit is uiteraard ook in het belang van de Belgische chauffeurs, gezien oneerlijke concurrentie hiermee wordt uitgeschakeld. Het principe van “gelijk loon voor gelijk werk” wordt hier door de rechtbank bevestigd.”

take down
the paywall
steun ons nu!