Bron: PxHere
Opinie, Politiek, België - Tim S Jongers

Binnenkort nieuwe kans tot rampspoed: dan zijn het Vlaamse en nationale verkiezingen

Op zondag 14 oktober waren het de gemeenteraadsverkiezingen in België. Vlaanderen ging stemmen en het einde van de wereld zoals we die tot dan toe kende was nabij.

maandag 15 oktober 2018 16:12
Spread the love

Op zondag 14 oktober waren het de gemeenteraadsverkiezingen in België. In Vlaanderen betekende dit het einde van wekenlange debatten, nieuwsitems die nationale belangen op plaatselijke kasseistenen deden belanden en pogingen om die debatten en nieuwsitems tot in de late uurtjes te herkauwen tot nieuwswaardigheid. De éminence grise van de Vlaamse journalistieke kunst liet zijn licht schijnen op uitspraken die gericht waren op het leven rond de kerktoren maar ontvangen werden als aardschokken.

Vlaanderen ging stemmen en het einde van de wereld zoals we die tot dan toe kende was nabij. De antennes op de Reyerslaan hadden het er druk mee. Gemeentelijk Vlaanderen als middelpunt van alles. Antwerpen en Gent als centrifugerende krachten.

De avond voor de dag des oordeels waren we eindelijk getuige van het grote kopstukkendebat. Want, zo moest gezegd, het vlindereffect is nooit ver weg: een niet zo overwogen stem in Zichen-Zussen-Bolder kon al snel gevolgen hebben voor de nationale economie en bij uitbreiding daarvan Trump weleens aan het tweeten zetten.

De nationale kopstukken kwamen ons echter moed inspreken. Weken keken we ernaar uit. Twee dames en vier heren; in totaal goed voor zes partijvoorzitters, twee burgemeesters, vijf parlementsleden en een zwart schaap dat hongerig keek naar alles wat migrant was of geen vloeiend Vlaams sprak.

De positieve verhalen dansten een bescheiden tango met de groene revolutie terwijl de islamisering van Vlaanderen weldra zou leiden tot een boekverbranding en het verdwijnen van alle kruizen ter lande.

De grote politieke show van de dag zelf stond in schril contrast met dit alles. De stemmen stroomden binnen. De folklore van het bolletje kleuren en nadien een pintje drinken werd naarstig in beeld gebracht.

Tegen het vallen van de avond waren er in meer dan de helft van de gemeenten coalities gevormd. Eigenlijk waren deze al maanden van tevoren in voorakkoorden gevormd.

Beelden van kantines met plaatselijke wanne be-militanten als uiting van de logische kleinburgerlijkheid. Het waren gemeenteraadsverkiezingen. Dat gaat over lantaarnpalen en straatstenen. Asfaltscheurtjes zijn daar sneller opgevuld dan dat men een nationaal besluit bekrachtigd krijgt.

Binnen enkele maanden een nieuwe kans tot rampspoed. Dan zijn het Vlaamse en nationale verkiezingen. Begin alvast aan het bouwen van bunkers.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!