Partnergeweld: Nergens beter dan thuis?

Partnergeweld: Nergens beter dan thuis?

Je kent de zin uit het deuntje van de populairste televisiesoap van Vlaanderen wel. 'Nergens beter dan thuis. De plek waar je jezelf kan zijn en je veilig voelt.' Althans, dat zou je denken. Voor maar liefst een op drie vrouwen wereldwijd is thuis een plek waar ze bang zijn. Bang van hun partner.

donderdag 11 oktober 2018 14:00
Spread the love





Partnergeweld: een mondiaal probleem

Partnergeweld is een wijdverspreid probleem. Uit cijfers van een grootschalig onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat een op drie vrouwen ooit geconfronteerd is met geweld door haar partner.

Partnergeweld komt het meest voor in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, gevolgd door Latijns-Amerika. Maar ook in Europa schetst het onderzoek allesbehalve een fraai beeld. 25% van de Europese vrouwen maakt het ooit mee. In België wordt ieder jaar een op de zeven vrouwen slachtoffer van partnergeweld.

Ieder koppel maakt weleens ruzie en daar is ook niets mis mee. Maar wanneer een van de twee partners altijd de baas wil zijn, de ander probeert te controleren en daarvoor conflicten en geweld gebruikt, is er iets grondig mis. Het kan zelfs zodanig uit de hand lopen, dat het slachtoffer het met het leven bekoopt.

Van alle vrouwelijke moordslachtoffers wereldwijd, werd bijna de helft door de partner vermoord. In Europa worden iedere week 50 vrouwen vermoord door hun (ex-)partner!

Waar ben jij bang van? Samen met organisaties zij-kant en Zijn wil solidariteitsorganisatie FOS partnergeweld bespreekbaar maken en slachtoffers de hand reiken. Meer info, tips en verhalen op campagnepagina horenzienenpraten.be

Seksisme

Geweld in een intieme relatie vindt meestal plaats achter gesloten deuren. Het wordt daarom vaak beschouwd als iets dat in de privésfeer moet opgelost worden. Maar het gaat om een maatschappelijk probleem, dat niet los te zien valt van de ongelijke machtsverhoudingen die in veel samenlevingen nog steeds bestaan tussen vrouwen en mannen.

Geweld tegen vrouwen is duidelijk gelinkt aan een cultuur van seksisme, waarin een vrouw zich te schikken heeft naar de wensen van haar man. Doet ze dit niet, dan vallen er klappen. 

Ook mannen maken het mee

Maar vergis je niet. Ook mannen maken het mee, alleen horen we daar veel minder vaak over. Het taboe, de onwetendheid en de schaamte zijn groot.

Op internationaal niveau worden geen gegevens bijgehouden over partnergeweld tegen mannen. Volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen werd in België een op tien mannen het afgelopen jaar geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag door zijn (ex-)partner.

Nog minder aandacht is er voor intiem partnergeweld in homoseksuele en lesbische relaties. Bij het woord “partnergeweld” denken we spontaan aan een man en een vrouw, niet aan twee vrouwen of twee mannen. Macht, jaloezie, controledrang en agressie kunnen echter in elke relatie voorkomen, ongeacht geslacht of seksuele voorkeur.

Basta

De hoge graad van straffeloosheid houdt het probleem in stand. In veel landen bestaat er geen wetgeving die slachtoffers beschermt tegen (huiselijk) geweld, en worden daders niet bestraft. In 37 landen worden verkrachters vrijgesproken als ze getrouwd zijn met het slachtoffer.

Het is tijd dat hier een einde aan komt. Het uitbannen van partnergeweld is een specifieke doelstelling binnen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Vrouwenorganisaties, ngo’s en andere bewegingen zetten zich overal ter wereld in om de slachtoffers bij te staan, het geweld aan te klagen, wetgeving af te dwingen en de autoriteiten te wijzen op hun plicht om de slachtoffers te beschermen.


Bronnen:

take down
the paywall
steun ons nu!