foto Greenpeace
Nieuws, Europa, Milieu, Politiek -

50.000 milieu-activisten vieren opschorting kapvergunning Hambacher bos

Meer dan 50.000 betogers zakten afgelopen zaterdag af naar het Hambacher bos vlakbij Keulen. Ze vragen een halt aan de plannen om het 12.000 jaar oude bos te kappen voor de uitbreiding van de bruinkoolmijn. Een eerste overwinning hebben ze alvast binnen na de uitspraak afgelopen week van de rechtbank die de kapvergunning on hold zette.

dinsdag 9 oktober 2018 14:42
Spread the love

Na de ontruiming van enkele weken geleden riepen de activisten op tot massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. De eerste geplande actie was afgelopen zaterdag. Zo’n 50.000 betogers gaven gehoor aan de oproep om naar het Hambacher bos te komen. Volgens de organisatie één van de grootste klimaatbetogingen in Duitsland. 

De activisten hebben alvast een eerste overwinning gehaald bij de Duitse rechtbank na een klacht van de Duitse milieuorganisatie BUND. De rechtbank besliste afgelopen week dat de vergunning voor de kap van het bos opgeschort wordt tot er nader onderzoek is gevoerd of er geen schending is van de Europese milieuwetgeving. Deze uitspraak zet de vergunning voor de kap van het bos on hold tot minstens 2020. 

De strijd om het behoud van het oeroude Hambacher bos woedt al jaren en staat symbool voor het energiebeleid van Duitsland. Activisten willen de sluiting van de  bruinkoolmijn en het behoud van het overblijvende bos. Ondanks het protest bleef het Duitse energiebedrijf RWE stukken bos kappen om de bruinkoolmijn uit te breiden. Van het oorspronkelijke bos is amper tien procent over. 

Een paar weken geleden nog heeft de politie het bezette bos met man en macht ontruimd en de infrastructuur van de bosbezetters vernietigd. Een journalist stierf daarbij toen hij van een loopbrug viel.

De klimaatactie-coalitie “Ende Gelände” roept op om ook in de week van 25 tot 29 oktober 2018 naar de bruinkoolmijn te komen voor burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. Er is alvast een speciale trein ingelegd die vertrekt vanuit Praag via Berlijn naar Rijnland, waar plaats is voor 900 activisten. Ook vanuit Belgie is er een bus ingelegd.

 

Meer info: https://framaforms.org/registration-bus-ende-gelande-1537975938 of https://www.facebook.com/events/230607334479979/ 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!