Nieuws, Samenleving, Politiek, België -

Politie valt binnen bij gezinnen die vluchtelingen opvangen

Zondagochtend deed de politie huiszoekingen bij vier gezinnen die vluchtelingen opvangen. Een aantal vluchtelingen werd opgepakt. Ook twee mensen die opvang aanbieden, werden van hun vrijheid beroofd. De vier gastgezinnen waren aangesloten bij het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen. Het Platform heeft het in een reactie over een ‘poging om solidariteit te criminaliseren’.

maandag 8 oktober 2018 14:35
Spread the love

Het is al de tweede keer dat het gerecht een grote operatie organiseerde tegen mensen die vluchtelingen opvangen. Een eerste keer gebeurde dat in het najaar van 2017. Momenteel loopt ook een proces tegen vier mensen die vluchtelingen bij hen thuis opvingen. Eén van hen, Zakia, werd twee maanden opgesloten. Een andere gastheer, Walid, kreeg 8 maanden voorarrest.

Deze keer werd de operatie geleid door het federaal parket dat zich normaal bezighoudt met misdaden die de plaatselijke parketten overstijgen zoals mensenhandel, terrorisme en georganiseerde misdaad.

De politie viel zondagochtend binnen bij vier gezinnen in Nandrin (nabij Luik), Sint-Gillis en Watermaal-Bosvoorde. Een gastvrouw (45) uit Sint-Gilles en een gastvrouw (54) uit Watermaal-Bosvoorde werden van hun vrijheid beroofd. Bij de huiszoekingen werden ook minstens 9 vluchtelingen aangehouden.

Het Burgerplatform heeft het over schok-operaties waarbij deuren en sloten werden geforceerd. Het Platform vermoedt dat het gerecht de opvanggezinnen op het spoor kwam door de SIM-kaarten die zij aan vluchtelingen hadden gegeven.

“Het lijkt er dus op dat het parket een weg heeft gevonden om de wet tot woonstbetredeingen te omzeilen en dat vandaag, elk Belgisch gezin dat zijn gast een SIM-kaart heeft bezorgd zodat die in contact kon blijven met zijn host of zijn familie en hen zou kunnen contacteren in geval van gevaar, het doel kan worden van een traumatiserende politie-operatie”, aldus het Platform.

Het Platform reageert gechoqueerd en heeft het over een poging om solidariteit te criminaliseren. “Belgische huishoudens werden geviseerd alsof zij handlangers van drugshandelaars zijn. Deuren en sloten geforceerd, mensen tegen de grond gehouden, aanhoudingsbevelen, burgers in boeien.”

Het Burgerplatform waarschuwt dat er zeer snel protestacties komen om die criminalisering aan te klagen. Advocate Selma Benkhelifa, die ook Zakia en Walid verdedigt en nu als advocate optreedt van één van de gastgezinnen, toont zich niet verbaasd. “Het stond in de sterren geschreven dat het gerecht hiermee zou doorgaan. Opnieuw is er ten onrechte sprake van mensenhandel. Het is wel opvallend dat het onderzoek deze keer in handen is van het federaal parket. Dat is enorm.”

Het Burgerplatform dat nu door het gerecht geviseerd wordt kreeg deze zomer nog de Prijs voor de Democratie uitgereikt. In het juryrapport klonk het toen zo:

“Sinds september 2017 ondersteunt het Burgerplatform dagelijks honderden vluchtelingen die in Brussel en andere steden en gemeenten in ons land stranden. Gestaag bouwde het Burgerplatform aan een netwerk van zo’n 30.000 burgers uit gans het land die op vrijwillige basis vluchtelingen overnachtingen aanbieden en de vluchtelingen ook wegwijs maken in hun contacten met administratieve, medische en juridische diensten. De indrukwekkende solidariteit die door duizenden burgers de voorbije jaren werd opgebouwd is een belangrijk humaan antwoord op het falende en de-humaniserende opvang- en asielbeleid van onze Federale Regering.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!