Bron: Jongeren Klimaatmars
Milieu, Lokaal, Gent, Brussel - Jongeren Klimaatmars

Voor onze toekomst: Jongeren stappen van Gent naar Brussel voor het klimaat

Hoeveel zal de aarde zijn opgewarmd tegen 2050? Twee graden? Drie graden? Dat weet voorlopig niemand maar wat jongeren wel weten is hoe oud ze zullen zijn in het jaar 2050. Dit heeft een vijftigtal jongeren dan ook in grote letters geschilderd op lange witte T-shirts die ze zullen dragen tijdens de jongerenklimaatmars. Van 5 tot 8 oktober 2018 van Gent naar Brussel vanuit een grote bezorgdheid voor hun toekomst.

donderdag 4 oktober 2018 16:11
Spread the love

Dit om zowel politici als omstanders erop te wijzen dat de kinderen van nu als volwassenen de gevolgen zullen dragen van de CO2-uitstoot van vandaag. De meesten onder hen zullen dan rond de veertig zijn.

Op maandag 8 oktober komen de jongeren aan in Brussel en net op deze dag wordt een belangrijk IPCC-klimaatrapport bekend gemaakt over wat de precieze gevolgen zullen zijn als de aarde 1,5 of 2 graden Celsius opwarmt. 

Vele landen overwegen om toch voor de twee graden-grens te kiezen omdat de inspanningen om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden economisch té zwaar zouden zijn. Ook België hinkt al achterop met haar inspanningen om te voldoen aan de vereiste doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. 

Daarom hebben de jongeren afspraken met de lokale politici in de gemeentes waar ze passeren om te eindigen bij Vlaamse, nationale en Europese politici in Brussel. Zo willen ze hen overtuigen om alles op alles te zetten om de opwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden. 
Ook zullen de jongeren hameren op hun rechten voor de toekomst. In de verklaring van de rechten van de mens staat letterlijk dat alle staten de plicht hebben om ook de toekomstige generaties te beschermen. Met deze mars geven de jongeren meteen ook een concreet gezicht aan de ‘toekomstige generaties’. 

De kans bestaat zelfs dat de jongeren hierbij zullen vergezeld worden door het Zweedse meisje Greta, dat enkele weken geleden nog het wereldnieuws haalde omdat ze spijbelde voor het klimaat. Wat vast staat is dat steeds meer jongeren wakker worden! Ze hebben misschien geen stemrecht, maar wel een stem! En deze willen ze steeds luider laten horen. 

take down
the paywall
steun ons nu!