Aankondiging, Samenleving, België, Lokaal, Antwerpen - De Grote Omarming

Duizenden Antwerpenaren omarmen zondag hun hele stad, met 12 aandachtspunten voor het volgende bestuur

Op zondag 7 oktober, precies één week voor de verkiezingen, nemen duizenden Antwerpenaren letterlijk hun stad ‘in handen’ op de Grote Omarming. Met een mensenketting van 12 kilometer rond de hele stad schuiven ze 12 aandachtspunten voor het volgende stadsbestuur naar voren.

donderdag 4 oktober 2018 18:33
Spread the love

De Grote Omarming is een politiek onafhankelijk burgerinitiatief van een tiental Antwerpenaren en tientallen Antwerpse organisaties en burgerbewegingen. In volle verkiezingsstrijd willen zij hun stem laten horen over de toekomst van Antwerpen. Ze slaan letterlijk de handen in elkaar voor een positief signaal van verbondenheid:

‘Omdat de verkiezingen om ons gaan, en niet alleen om politici. Omdat ook wij ideeën hebben, als burgers, voor de toekomst van onze stad. Omdat wij Antwerpen zijn! Wij zien ‘t Stad graag en pakken ze vast.’

De Grote Omarming loopt van de Noordersingel tot het Zuid, langs de Kaaien naar Linkeroever, en zo via Park Spoor Noord weer naar de Singel. De ketting vormt zich vanaf 15u30 vanuit 12 verzamelpunten die elk een andere uitdaging voor Antwerpen belichamen, met live radio en muziek of creatieve animatie van onder meer The Valerie Solanas, Benjamin Verdonck, BDW-schijnburgemeester van Antwerpen, Ell Circo d’ell Fuego, The Great Karaoke Reef, Sven Mes, Nonkel Guy, DJ G-Spot, Y.B Hustle, Madam Fortuna, Papa Mojito, Namid, The Wrong Choice, Soundtrack van het Verzet, DJ Bubba, Hind Eljadid, …

Met de Omarming roepen deelnemende Antwerpenaren zowel politieke partijen als medeburgers op om vooruitziende keuzes te maken rond vergroening, mobiliteit, diversiteit, jeugd, noord-zuid, armoede, actief burgerschap, kunst en cultuur, luchtkwaliteit, migratie, huisvesting en arbeid. 

‘Dit zijn voor ons, als inwoners en civil society, de thema’s waarop we willen dat het volgende bestuur beslissende stappen zet voor de grote uitdagingen in onze stad’, aldus woordvoerders Karolien Huyghe en Sarah El Massaoudi. ‘Tegelijk laten we met de Omarming zien wie er al allemaal van dag tot dag de stad mee vormgeeft. Antwerpen wordt niet alleen door politici gemaakt. Ook op het terrein zijn er ideeën voor morgen.’

12 punten

De Grote Omarming schuift deze 12 punten naar voren:

Kies voor een stad zonder armoede

Kies voor meer water en groen, meer samen doen

Kies voor Antwerpen wereldstad, solidaire stad

Kies voor een leefbare stad zonder file

Kies voor de jeugd #Praatmetdetoekomst

Kies voor diversiteit, tegen discriminatie

Kies voor radicaal voor schone lucht

Kies voor onze stad, maak haar samen elke dag

Kies voor kunst, doe de toekomst een gunst

Kies voor een gastvrije stad #iedereenwelkom

Kies voor een schoon en degelijk kot voor elke Antwerpse zot

Kies voor een ander & beter beleid

De stad omarmen doe je niet alleen

Ook verschillende bekende Antwerpenaren zullen zondag mee hun stad omarmen:

‘Vooral nu, een week voor de verkiezingen, is het cruciaal om een groot collectief uitroepteken te plaatsen achter alles wat wij niet meer kunnen missen in onze stad. Voor mij is dat in de eerste plaats meer groen, gezonde lucht, meer gastvrijheid, een beter sociaal beleid en een warm hart voor onze kunst en cultuur, in al haar diversiteit.’ (Marie Vinck)

‘Wij doen mee aan de Grote Omarming om extra adem te geven aan de roep om propere lucht in onze stad en onze scholen.’ (Lien Van de Kelder)

‘De Grote Omarming is geen betekenisloos gebaar. We komen zondag massaal samen om het signaal te geven dat wij Antwerpenaren het menen met onze stad. Dat we wakker liggen van de verharding van het sociale en politieke klimaat, bezorgd zijn om hoe het met onze stad gesteld is.’ (Yousra Benfquih)

‘Als ik niet aan mezelf denk, wie zal er dan aan mij denken? Als ik alleen maar aan mezelf denk, waarom besta ik dan?’ (Reinhilde Decleir)

‘De Grote Omarming is een warm en gastvrij evenement. Wij vergeten dat soms, maar verkiezingen gaan niet alleen over politici, ook over ons. Wij kunnen onze stad mooier maken.’ (Hind Eljadid)

Bijna 50 organisaties animeren één van de twaalf verzamelpunten: Stop Armoede Nu, Commons Lab Antwerpen, Tuinstraten, De Waterzaak, AROSA, Oxfam Wereldwinkels, Ringland, J100 (JES, KRAS, Uit De Marge, Chiro, PAJ, Scouts, …), Het Roze Huis, Hand in Hand, BOEH!, Filter Café Filtré, Ademloos, stRaten-generaal, Antwerpen Aan’t Woord, het Antwerps KunstenOverleg, KunstZ, beweging.net Antwerpen i.s.m. Variant, BZNKansenhuis/Filet Divers, de Loodsen, het Internationaal Comité, Pax Christi Vlaanderen, Dokters van de Wereld, CAW Antwerpen/Adviescentrum Migratie, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Refugee Party, Hart boven hard, het Antwerps Platform Wonen, ABVV & ACV …

 

Voor meer informatie ga naar: http://www.degroteomarming.be/

take down
the paywall
steun ons nu!