Waarom dit jaar niet meer rode, groene of blauwe Pieten?

Waarom dit jaar niet meer rode, groene of blauwe Pieten?

dinsdag 2 oktober 2018 01:54
Spread the love

Het is weer zover, een discussie over Sinterklaas en Zwarte piet. Eén waarbij weinig verbeelding getoond wordt, nochtans kan je met een snuifje kinderlijke fantasie al veel goedmaken.

Tradities in stand houden omdat ze tradities zijn is pure waanzin

Als wereldburger met een open geest moet er vaak geslikt worden als er weer eens het “Maar het is traditie!” argument moet getrotseerd worden. Tot 70 jaar geleden was het tevens traditie dat enkel mannen gingen stemmen of enkele eeuwen terug werden ketters nog gemarteld om tot inzicht te komen. Het kan niet genoeg van de daken geschreeuwd worden: tradities in stand houden omwille dat ze tradities zijn is pure waanzin. Als deze een kennisdoorgevende, feestelijke of verbindende functie hebben, kunnen ze natuurlijk wel steek houden. 

De zin en onzin van Sinterklaas

Op Sinterklaas spreken we niet enkel de verbeeldingskracht van talloze kinderen aan, we geven hen ook een feestelijk gevoel en ze krijgen zomaar een cadeau. Kinderen mogen dan soms wel eens stout zijn, toch is het ontzettend mooi om de onschuld van de kindertijd te vieren. Daarom: lang leve Sinterklaas! Echter, beweren dat het concept van Zwarte Piet én Sinterklaas niet racistisch is, is natuurlijk onzin. Het versterkt, naast nog vele andere problematische kenmerken, het archaïsche beeld van de witte man in de leidersrol en de zwarte man als hulp. 

Naar een rijkere beleving van Sinterklaas vol kleur

Laat ons daarom verbeeldingskracht gebruiken en een Groene GrasPiet in het leven roepen die sluipt door onze gazonnen, een Rode BloosPiet die bloost als hij of zij verlegen is of een Blauwe Piet die het net iets te koud heeft omdat hij of zij toch van warmere oorden komt. Geef Sinterklaas een evenknie in zijn vrouw, samen kunnen ze dubbel zo snel werk uitvoeren. En ook Sinterklaas mag wel eens anders voorgesteld worden: een vrouw met een baard of een zwarte of bruine Sinterklaas kan alleen maar helpen met de herleving van deze traditie. Er zijn al stappen in die richting maar als we echt de onschuldige kinderen in een hyperdiverse wereld willen binnen leiden, is het tijd om flink bij te kleuren.

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!