Reportage -

15.000 voor waardig pensioen in Antwerpen: “Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest”

Op een koude en regenachtige ochtend zakten vijftienduizend manifestanten af naar Antwerpen. Eén boodschap weerklonk luid en duidelijk: wij willen werk dat werkbaar is en een degelijk pensioen.

dinsdag 2 oktober 2018 14:38
Spread the love
“Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest”, weerklonk het tijdens de betoging die van het Museum voor Schone Kunsten richting de Groenplaats trok. Die woede richtte zich vooral tegen de pensioenplannen van de regering die de pensioenleeftijd verhoogde tot zevenenzestig. Ook de voorwaarden voor een vervroegd pensioen, voor brugpensioen en het tijdskrediet werden doorheen deze legislatuur al strenger.

Als klap op de vuurpijl wil de regering Michel een regeling doorvoeren waarbij mensen die een zwaar beroep uitoefenen zullen moeten inboeten op pensioen, wanneer ze vroeger stoppen. Dat verlies kan oplopen tot enkele honderden euro’s per maand.

Afgaand op de mediaberichtgeving zou je het niet zeggen, maar dit is waar veel gewone, werkende mensen van wakker liggen. Anders krijg je geen vijftienduizend mensen voor een geestdriftige betoging bijeen. Niet weten wanneer je kan stoppen met werken, of weten dat je langer moet werken voor een lager pensioen zorgt voor onzekerheid en woede.

“De rekening klopt niet”   
Robin werkt al 32 jaar en sinds 11 jaar bij Atlas Copco

“We zijn hier met meer dan honderd collega’s van Atlas Copco. Ik ben zowel bezorgd voor mijn oude dag als die van mijn kinderen en kleinkinderen. Ik zou niet graag in de schoenen willen staan van jongeren die nu beginnen. Zullen zij nog kunnen genieten van een pensioen? Ik keek onlangs op mypension hoeveel ik later zou krijgen en vergeleek het met de kosten van de rusthuizen. Het was wel even schrikken. Ik vraag me af of ik nog zal kunnen genieten van mijn oude dag.”

“Ik ben het niet eens met onze regering die alsmaar meer bespaart op posten waar het niet nodig is. Het kan toch niet dat de werkende mensen altijd de dupe zijn. Iedereen weet dat het hypocriet is. Er staat veel geld op buitenlandse rekeningen die het begrotingstekort gemakkelijk zouden kunnen vullen. Enerzijds heb je de overheidsbesparingen op de pensioenen en aan de andere kant zit je met de alsmaar verdere privatisering in de rusthuizen. Heel je leven afdragen voor je pensioen en er later niet eens van kunnen genieten omdat je de zorg niet kan betalen. Het is een rekening die totaal niet klopt.”

“Blijf van mijn spaarpotje”
Inge werkt al 26 jaar in de distributiesector en momenteel bij Ikea.

“Ik ben hier met zo’n 450 collega’s van de Ikea. Ik ben een alleenstaande moeder, ik kan niet akkoord gaan dat ze aan mijn spaarpotje voor mijn pensioen zitten. Ik heb er heel mijn leven voor gewerkt. Mij laten werken tot 67 jaar zal fysiek gewoon niet lukken. Ik zit nu al met heel wat lichamelijke beperkingen na 26 jaar werken. Ik zie mezelf werken tot mijn 60ste als er gezorgd wordt voor werkbare jobs in de bedrijven, zodat de ouderen het rustiger aan kunnen doen.”

“Dat ze maar minder straaljagers kopen”  
Tom werkt al 8 jaar waarvan 6 jaar aan de Haven

“We zijn hier met een 200-tal collega’s van de Haven. Ik wil liefst niet tot mijn 67ste gaan werken. En wil me ook niet constant zorgen maken over mijn pensioen. Dat de politici het eens zelf oplossen. Liefst vandaag nog.”

“Ze moeten rekening houden met de mensen die zware jobs uitoefenen. Die kunnen gewoon niet meer mee na een bepaalde leeftijd.”

“Ja ze zeggen wel dat er geen geld is voor de pensioenen en dat er moet bespaard worden, maar dan moeten ze maar minder straaljagers kopen he. Er is geld genoeg maar in andermans zakken.”

“50 jaar werken is toch niet normaal”
Marc werkt bij de Lijn

“Ik maak me zorgen om de toekomst van mijn kinderen. Mijn zoon is loodgieter.  Ik zie hem niet tot zijn 67 jaar werken. Wie ziet het zitten om vijftig jaar te werken? Het is toch niet meer normaal. Ik ben van de generatie waar veel mensen heel vroeg zijn beginnen werken.”

“En er is trouwens nog steeds geen lijst opgesteld van welke beroepen al dan niet als zwaar worden aanzien. Een buschauffeur is ook een zwaar beroep. Heel de dag in de stress van het verkeer zitten. Dat hou je niet vol tot je 67ste.”

“Ik wil dat onze politici de leeftijd voor het pensioen terug op 65 zetten en voor de laatste werkjaren zorgen voor werkbaar werk, zoals de viervijfde regeling en landingsbanen zodat mensen het langer kunnen volhouden.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!