Bron: Oxfam-Wereldwinkels
Nieuws, Wereld, Economie -

Belgische trots smaakt alsmaar bitterder

De internationale trots die chocolade ons land bezorgt, dreigt alsmaar bitterder te smaken. In een sector waar kinderarbeid en ontbossing toenemen, dragen de cacaoboeren structureel de risico’s en lasten, terwijl de chocolade-industrie en supermarkten de voordelen oogsten.

maandag 1 oktober 2018 17:38
Spread the love

Tijdens de Week van de Fair Trade (3-13 oktober) voert Oxfam-Wereldwinkels campagne voor een duurzame cacaosector waar boeren een leefbaar inkomen verdienen. Met een petitie roept de ngo op tot wetgeving die bedrijven verplicht om de mensenrechten en het milieu in hun toeleveringsketens te respecteren.

Leefbaar inkomen

De schaduwkant van chocolade is al decennialang gekend bij bedrijven en overheden. Maar ondanks die erkenning nemen kinderarbeid en ontbossing niet af. De grondoorzaak van die problemen wordt namelijk niet aangepakt, en dat is de extreme armoede waarin boeren leven.

“In een duurzame sector verdienen boeren een leefbaar inkomen. Dat recht moeten bedrijven respecteren door boeren te ondersteunen, maar ook door hen een betere prijs te garanderen,” zegt Thomas Mels, hoofd Politiek en Zuid bij Oxfam-Wereldwinkels.
Oxfam-Wereldwinkels ziet drie grote uitdagingen voor de sector. Die uitdagingen zijn niet nieuw maar de urgentie is groot.

Een leefbaar inkomen moet voor de cacaoboer garanderen worden gegarandeerd.
Ghana en Ivoorkust zijn goed voor meer dan 60 procent van de wereldwijde cacaoproductie, toch verdient een boer er gemiddeld maar 0,67 euro per dag. De producenten moeten dringend een betere prijs krijgen voor hun cacao.

De productie moet zonder kinderarbeid gebeuren. Meer dan 2 miljoen kinderen in Ghana en Ivoorkust verrichten zwaar of gevaarlijk werk op de velden en plantages en hun aantal neemt toe.

En er moet en einde worden gemaakt aan de ontbossing van het regenwoud.
Tussen 1990 en 2015 verdwenen 85 procent van de bossen in Ivoorkust en Ghana.
30 procent daarvan komt door cacaoteelt.

Afdwingbare wetgeving

Een kleine groep gigantische bedrijven verhandelt alle cacao in de wereld. De helft van alle verwerkte cacao gaat daarna naar een groepje van zeven machtige chocoladebedrijven die samen instaan voor 70 procent van de wereldwijde omzet in de cacaosector.

De grote cacao- en chocoladebedrijven hebben een verantwoordelijkheid om deze problemen aan te pakken. Maar wat ze vandaag doen, is ruim onvoldoende. De vrijwillige aanpak faalt, concludeerde ook de Cacaobarometer 2018.

Oxfam-Wereldwinkels wil dat België als tweede grootste chocolade-exporteur ter wereld zijn verantwoordelijkheid opneemt en een actieve speler wordt in het streven naar een duurzame cacaosector.

“Onze overheden moeten zorgen voor een wetgevend kader dat bedrijven verplicht om de mensenrechten en het milieu in hun toeleveringsketens te respecteren. In de cacaosector, maar ook in andere sectoren. Mensenrechten respecteren is immers een plicht, geen keuze,” klinkt het bij de wereldwinkels. 

Met een petitie wil Oxfam-Wereldwinkels onze politici aanzetten om werk te maken van zo’n wetgeving op nationaal en Europees niveau. En om mee te ijveren voor een bindend VN-verdrag over bedrijven en mensenrechten, waarvoor vanaf 15 oktober de vierde onderhandelingsronde ingaat.

Draai niet rond de pot!

Op zaterdag 13 oktober sluiten de Oxfam-Wereldwinkels de Week van de Fair Trade af met Wereldwinkeldag. De wereldwinkels gooien de deuren open van 10u tot 17u. Met een grote chocopottenruilactie (36.000 potten) willen de vrijwilligers zoveel mogelijk mensen naar hun wereldwinkels krijgen. Je kan er een lege pot choco van gelijk welk merk ruilen voor een pot Oxfam-choco, proeven van (Oxfam-)chocolade uit eerlijke handel, de werking van Oxfam-Wereldwinkels leren kennen en de petitie ondertekenen die de strijd van Oxfam-Wereldwinkels ondersteunt.

 

Hier kan je de petitie tekenen.

take down
the paywall
steun ons nu!