Nieuws, Europa, Milieu, Politiek -

Politie maakt einde aan zes jaar bezetting Hambacher bos in Duitsland

Na een twee weken durende massale operatie heeft de politie een einde gemaakt aan de bezetting van het Duitse Hambacher bos. Bijna 200 mensen bezetten al bijna 6 jaar het bos uit protest tegen de plannen van het energiebedrijf RWE om het bos te kappen voor de uitbreiding van de bruinkoolmijn. De ontruiming verliep niet zonder slag of stoot. Een journalist kwam om het leven, nadat hij van een loopbrug viel. De activisten kondigen alvast nieuwe protestacties aan.

vrijdag 28 september 2018 12:56
Spread the love

De klimaatactie-coalitie “Ende Gelände” roept op tot massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de koolmijninfrastructuur op 6 oktober en van 25 tot 29 oktober 2018. Verwacht wordt dat duizenden activisten de mijnactiviteiten van RWE zullen blokkeren. Er is alvast al een speciale trein ingelegd die vertrekt vanuit Praag via Berlijn naar Rijnland, waar plaats is voor 900 activisten.

Het ware gelaat van het klimaatbeleid

“De ontruiming van het Hambacher bos toont het ware gelaat van het Duitse klimaatbeleid”, zegt Kathrin Henneberger van Ende Gelände. “Terwijl de klimaatcrisis ons nu al treft, klampen onze politici zich nog steeds vast aan energiebedrijven als RWE en een verouderde fossiele technologie. Maar deze met man en macht uitgevoerde ontruiming is de laatste stuiptrekking van een stervende dinosaurus. Het maatschappelijk middenveld moet nu sterk zijn. We nodigen iedereen uit om onze protestacties te vervoegen dit najaar. Laten we samen van bruinkoolenergie verleden tijd maken”, klinkt het.

Sinds 13 september waren 3.000 à 4.000 politie-agenten dag en nacht in de weer om de opgezette keukenfaciliteiten, barricades, boomhutten en een tunnel te verwijderen. Activisten slaagden er herhaaldelijk in het bos in te komen en boomhutten te bezetten met sit-ins en lock-ons. Bijna alle 60 boomhutten zijn ondertussen vernietigd. Ongeveer 100 bomen zijn al gekapt om plaats te maken voor zware machines. Vorige week werd de ontruiming heel even stilgelegd na de dood van een 27-jarige journalist die van een loopbrug viel. 

‘We zullen ons bos beschermen’

Het Hambacherbos is één van de oudste bossen uit de omgeving met een enorme biodiversiteit. De ontruiming van het bos zorgde voor veel verontwaardigden en lokte op nationaal niveau debat uit over het nationaal klimaatbeleid. De Duitse overheid staat meer en meer onder druk omdat ze haar klimaatdoelen voor 2020 niet haalt. 

10.000 mensen hebben afgelopen week in verschillende Duitse steden al geprotesteerd tegen de ontruiming van het bos en voor de sluiting van de bruinkoolmijnen. Activisten zijn vastbesloten om het bos zo snel mogelijk opnieuw te bezetten. 

“RWE kan ons niet tegenhouden”, zegt Kathrin Henneberger van Ende Gelände. “Ze hebben de boomhutten vernietigd, maar ze kunnen onze protesten niet stoppen. We zullen met hand en tand het bos en ons klimaat beschermen, wetende dat we op onszelf aangewezen zijn omdat de overheid de urgentie van de klimaatcrisis blijkbaar niet ziet”. 

 

Info: 

https://www.ende-gelaende.org/en/news/from-newsletter-28-together-against-repression/

Bus vanuit België: https://framaforms.org/registration-bus-ende-gelande-1537975938 

take down
the paywall
steun ons nu!