Bron: Pixabay
Economie, Milieu, België -

Klassement energieleveranciers: slechts 8 op de 20 is écht groen

De onbetrouwbaarheid van onze kerncentrales bewijst deze week opnieuw dat we versneld op 100 procent hernieuwbare energie moeten overstappen. Wie écht groene stroom wil, om zo mee de schouders te zetten onder de energietransitie, kan vandaag terecht bij 8 leveranciers. Dat blijkt uit een nieuw klassement van Greenpeace. Tegelijk verhullen 12 ‘grijze’ leveranciers, waaronder Electrabel en Luminus, de herkomst van hun elektriciteit voor de consument.

vrijdag 28 september 2018 13:16
Spread the love

Voor dit nieuwe klassement heeft Greenpeace gekeken naar de productiecijfers, de energiemix, het aankoopbeleid en de tarieven van alle 20 stroomleveranciers op de Belgische markt. Acht van de bedrijven die aan gezinnen leveren, doen dat vooral met echt groene stroom. De andere 12 noemen zichzelf groen, maar bieden hoofdzakelijk elektriciteit uit vervuilende bronnen als steenkool en nucleair aan, of vergroenen hun stroom met goedkope ‘garanties van oorsprong’.[1] 

“Groene energie is aan een opmars bezig”, stelt Mathieu Soete, energie-expert bij Greenpeace België, verheugd vast. “Maar tal van leveranciers verstoppen zich achter de aankoop van garanties van oorsprong, waarmee ze een groene sticker kleven op elektriciteit die dat niet is. Ons klassement doorprikt deze werkwijze.”



Bron: Greenpeace België

Echt groene stroom niet duurder 

De 8 beste leveranciers – de coöperaties Cociter, Ecopower, Energie 2030 en Wase Wind, evenals Trevion, Aspiravi, Mega en Eneco – dekken gans België met concurrentiële tarieven. “Echt groene energie is dus niet duurder dan energie uit vervuilende bronnen. Steeds meer gezinnen zijn zich daarvan bewust en gebruiken hun macht als consument om de markt in de juiste richting te duwen. Overstappen naar een echt groene leverancier is gratis en duurt slechts enkele minuten”, zegt Mathieu Soete.[2]

Op de website mijngroenestroom.be kan u het volledige klassement raadplegen en eenvoudig overstappen naar een echt groene leverancier. Het rapport ‘Stap over op groene stroom!‘ biedt nog meer informatie, onder meer over de berekeningswijze van de scores.

take down
the paywall
steun ons nu!