Bron: Flickr
Nieuws, Economie, Politiek, België -

Banken actief in België investeren voor meer dan 17 miljard dollar in de 20 grootste kernwapenbedrijven

Uit een nieuw rapport van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens met FairFin en Bankwijzer.be blijkt dat BNP Paribas bijna 9 miljard dollar investeert in kernwapenproducenten. Hiermee is ze de grootste investeerder onder banken actief in België. Deze investeringen betreffen de 20 grootste kernwapenproducenten van de wereld. BNP Paribas haalt ook een zwakke score voor haar beleid op het vlak van investeringen in kernwapens.

woensdag 26 september 2018 14:55
Spread the love

Deutsche Bank had tot voor kort iets meer dan 7 miljard dollar geïnvesteerd in 17 kernwapenbedrijven. De bank heeft echter haar beleid recent verstrengd, al blijven er nog achterpoortjes open. ING heeft meer dan 900 miljoen dollar bij 7 kernwapenproducenten en een matig beleid.

Heel positief is dat KBC sinds 1 juli 2018 haar uitsluitingsbeleid scherp heeft bijgesteld wat betreft kernwapens. Een groot deel van de wapenproducenten werden daarenboven op haar publieke blacklist gezet.

Asset managers Degroof Petercam, Delen Private Bank en Treetop Asset Management investeren eveneens. Zij beschikken daarenboven niet over een publiek beleid. Delen Private Bank zou haar investering ondertussen wel hebben verkocht, net als Degroof Petercam voor een deel.

Bij Belfius, Argenta, vdk bank, Van Lanschot en Triodos tenslotte werden geen financieringen gevonden. Belfius beschikt echter momenteel over een matig beleid, wat risico’s met zich meebrengt.

In het rapport worden banken aanbevolen om een duidelijk en ondubbelzinnig beleid te hanteren en publiek te maken, alsook een lijst met uitgesloten bedrijven. De Belgische overheid wordt aangespoord om de wet die financiering van controversiële wapens verbiedt uit te breiden naar kernwapens, en om haar verantwoordelijkheid te nemen als belangrijke aandeelhouder van BNP Paribas en Belfius om de banken aan te sporen tot een meer ethisch beleid en investeringen.

Vandaag, woensdag 26 september, op de ‘Internationale dag voor de Eliminatie van Kernwapens’, wordt actie gevoerd aan de kantoren van BNP Paribas in België en verschillende andere landen waar de bank actief is (waaronder Nederland, Frankrijk, de VS, Duitsland, Spanje en Nieuw-Zeeland).

In België zijn van 12 tot 13 uur klachtenformulieren uitgedeeld aan passanten, klanten en personeel van de bank. Tevens zijn de investeringen in kernwapenproducenten zichtbaar gemaakt aan het BNP Paribas Fortis gebouw aan de Vooruitgangstraat 55 in Brussel.

 

Vanaf nu kunnen ook klanten van BNP Paribas en andere bezorgde burgers en organisaties een klachtenbrief sturen via de website www.nonukes.be en www.bankwijzer.be.

take down
the paywall
steun ons nu!