Opinie - Een Andere Joodse Stem

S&V bewijst dat antisemitisme en islamofobie twee zijden van dezelfde racistische munt vormen

Voor Een Andere Joodse Stem zijn de reacties van een aantal mensen binnen de Joodse gemeenschap even verontrustend als het bestaan van Schild & Vrienden zelf. Beide weerspiegelen immers een milde en accepterende houding ten aanzien van het bestaande racisme in de Belgische maatschappij. EAJS is ervan overtuigd dat racisme in al zijn vormen moet worden bekampt, ongeacht tegen wie het zich richt. 

vrijdag 21 september 2018 13:51
Spread the love

Dit stille racisme, dat binnen besloten kringen geuit wordt en dat in bredere sociale structuren ingebed zit, vormt net de fundering waarop drastischere uitingen van racisme kunnen gedijen. Een individu kan aangezet worden tot gewelddadige acties door het discours en de attitudes binnen een maatschappelijke beweging, een organisatie of een maatschappij in haar geheel, zonder dat deze op zichzelf gewelddadig hoeft te zijn.

De infiltratie van leden van Schild & Vrienden in sleutelposities binnen politieke partijen en publieke instellingen duidt op de acceptatie van dit stille racisme binnen deze organisaties en binnen het bredere Belgische sociaal weefsel.

Racisme gaat iedereen aan

Schild & Vrienden zou daarom niet alleen ons, maar ook de hele Joodse gemeenschap en de bredere Belgische bevolking zorgen moeten baren, want haar bestaan toont duidelijk aan dat discours en attitudes die ogenschijnlijk in diskrediet waren gebracht, terug in opkomst zijn.

De mix van antisemitisme, islamofobie, anti-zwart racisme, seksisme en homofobie die typerend is voor het discours van Schild & Vrienden bewijst dat racisme nooit een bezorgdheid kan zijn van louter e?e?n bepaalde gemeenschap. Iedereen die gelijkheid hoog in het vaandel draagt, zou met dezelfde vastberadenheid dergelijk racisme moeten bestrijden.

We zullen op het verkiezingsdebat dat we op 26 september organiseren van de gelegenheid gebruik maken om aan alle partijleiders te vragen hoe ze racisme en antisemitisme binnen hun eigen ranken willen bestrijden, en of ze bereid zijn om samen te werken met politieke partijen die een link hebben met racisme of met Schild & Vrienden.

 

Meer informatie rond EAJS: www.eajs.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!