Bron: Vrede vzw
Opinie, Wereld, Economie, België - Vrede vzw

Meer dan 140 burgemeesters vragen aan Belgische regering het VN-kernwapenverbod te tekenen

Op de internationale dag van de vrede, morgen 21 september, voeren Greenpeace België, CNAPD, Fairfin en Vrede vzw samen een Belgische vredesvlaggencampagne om het debat over de noodzakelijke nucleaire ontwapening een impuls te geven. Er zijn nog steeds 15.000 kernwapens in de wereld. Zij bedreigen het voortbestaan van mens en planeet en ze kosten ons handenvol geld, geld dat beter kan gespendeerd worden aan echte noden.

donderdag 20 september 2018 11:04
Spread the love

Het is bovendien exact een jaar geleden dat het nieuwe VN-verdrag dat kernwapens verbiedt opengesteld werd voor ondertekening. 60 landen deden dat al en startten het ratificatieproces op. België nam niet deel aan de onderhandelingen en tekent het verdrag niet.

Nochtans is het draagvlak voor een VN-verbod op kernwapens groot. 122 landen keurden de slottekst van het VN-kernwapenverbod goed in juli 2017. ICAN, de internationale campagne die het nieuwe VN-verdrag hielp te bewerkstelligen, ontving hiervoor de Nobelprijs van de Vrede in 2017.

Ook in België is een meerderheid gewonnen voor nucleaire ontwapening. Volgens een enquête van juni 2018 spreekt 66 procent van de Belgen steun uit voor dit nieuwe VN-verdrag. Deze steun is minstens even groot in Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. 

Drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen geven nu ook tal van Belgische steden en gemeenten een duidelijk signaal aan onze overheid. Meer dan 140 burgemeesters ondertekenen een ‘Open Brief’ gericht aan de premier en roepen op om het VN-Kernwapenverbod te ondersteunen. Volgens Rudy Van Cronenburg, Burgemeester Wachtebeke, is het gebruik van kernwapens “een verschrikkelijke en onacceptabele daad die nooit mag overwogen worden. Daarom moeten kernwapens snel worden afgebouwd en verboden.”

Ook Gent wil de kernwapens de wereld uit. “Vandaag wordt wereldwijd 10 miljoen euro per uur aan kernwapens uitgegeven”, aldus Daniel Termont, burgemeester van Gent. “Met dat geld kunnen we uitdagingen zoals armoede en klimaatverandering aanpakken. Ik roep de federale regering daarom op: waar wacht u eigenlijk op om het VN–kernwapenverdrag te ondertekenen”, aldus Termont. “Het VN-kernwapenverbod verdient onze Bornemse steun, omdat wapens nooit vrede brengen”, zo vindt Luc De boeck, Burgemeester van Bornem. 

Morgen 21 september op de internationale dag van de vrede ondertekenen dan ook 140 burgemeesters een open brief gericht aan de premier. Meer dan 180 steden en gemeenten hangen de vredesvlag uit. En verschillende steden en gemeenten organiseren tal van activiteiten. 

Waarom is Belgische steun voor een VN-kernwapenverbod noodzakelijk? Als alle kernwapens gemoderniseerd worden, moeten we nog eens minstens 3 decennia lang leven onder de nucleaire dreiging. De kostprijs van onderhoud en modernisering is ontzettend duur: meer dan 250 miljoen euro per dag wereldwijd! België staat op het punt nieuwe gevechtsvliegtuigen te kopen en sluit niet uit dat die kernwapens moeten kunnen vervoeren en afleveren.

 

Meer info

Een selectief overzicht van het programma morgen: 

  • Mechelen: nationaal persmoment met ontplooiing grote vredesvlag aan stadhuis en vredeshymne door beiaard Sint-Romboutstoren om 18u
  • Gent: Ghelmco Arena wordt verlicht met de kleuren vredesvlag tot 23u ‘s avonds
  • Houthalen-Helchteren: onthulling ‘1000 poppies for Peace’-kunstwerk door kinderen

Website:www.dagvandevrede.be www.journeedelapaix.be

Facebook: https://www.facebook.com/events/2168207740131856/

take down
the paywall
steun ons nu!