Bron: Wikipedia
Wereld, Milieu -

Roet van luchtvervuiling bereikt zelfs de foetus

Zwangere vrouwen mijden best vervuilde lucht, dat is bekend. Maar het gevaar gaat nog dieper dan gedacht: roetdeeltjes blijken nu zelfs de foetus te bereiken.

maandag 17 september 2018 16:06
Spread the love

Uit eerder onderzoek bleek al dat er een verband is tussen de blootstelling van zwangere moeders aan luchtvervuiling en vroeggeboorte, laag geboortegewicht, kindersterfte en ademhalingsproblemen bij kinderen. Nieuw onderzoek laat zien dat roetdeeltjes, meestal ontstaan door de verbranding van fossiele brandstoffen, via de bloedbaan van de moeder tot bij de foetus geraken.

Onderzoek van placenta

Onderzoekers van de Londense Queen Mary-universiteit in Londen kregen van vijf zwangere vrouwen die een keizersnede hadden gepland, de toestemming om na de bevalling de placenta te onderzoeken. Het waren allemaal niet-rokers, ze hadden een ongecompliceerde zwangerschap en kregen een gezonde baby.

In elke placenta ontdekten de onderzoekers gemiddeld vijf vierkante micrometer van deze roetdeeltjes. “Onze resultaten leveren het eerste bewijs dat geïnhaleerde vervuilingsdeeltjes van de longen in de bloedsomloop en vervolgens naar de placenta kunnen stromen”, zegt kinderarts Norrice Liu, een van de onderzoekers.

Strenger EU-beleid

Het onderzoek werd gisteren (zondag) gepresenteerd op het European Respiratory Society International Congress in Parijs. Zelfs met luchtvervuiling die onder de aanbevolen limiet van de Europese Unie zit, is er volgens deze studie een groter risico op een laag geboortegewicht, benadrukt de Griekse hoogleraar Mina Gaga, voorzitter van European Respiratory Society. 

Ze zegt dat een strenger beleid voor schonere lucht nodig is. “We zien nu al een nieuwe populatie van jonge volwassenen met gezondheidsproblemen.”

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!