Bron: #NotInMyName
Verslag -

Tweede aanhouding Servisch gezin: nutteloos trauma voor de kinderen

Een honderdtal betogers blokkeert de straat tussen het Maximiliaanpark en de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel. Ze voeren actie tegen het opsluiten van gevluchte gezinnen met kinderen in het gesloten centrum Steenokkerzeel 127 bis. Francken heeft er vandaag een Servisch gezin voor de 2e keer opgesloten, nadat het maandag na 28 dagen was vrijgelaten. Een moeder met vier kinderen, dat in Servië dreigt vervolgd te worden omdat ze Roma zijn. Advocaten vragen hen vrij te laten om ergere trauma's bij de kinderen te voorkomen.

vrijdag 14 september 2018 21:27
Spread the love

“Het Servische gezin is een proefkonijn voor de regering. De overheid test op dit gezin wat opsluiten in een gesloten centrum met kinderen doet”, concludeert advocate Selma Benkhelifa van Progress Lawyers Network, die het gezin verdedigt, als ze de microfoon krijgt tijdens de betogingsactie. Ook op verschillende andere plekken in het land voeren burgers onder #NotInMyName vandaag actie. Het gezin is nu al 28 dagen gevangen geweest. Dat is het maximum aantal dagen dat een gezin achter elkaar opgesloten mag worden in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Afgelopen maandag waren ze vrijgelaten.

Benkhelifa vertelt verder: “Na 28 dagen had de overheid geen andere keuze dan het gezin vrij te laten. Ze waren naar een terugkeerwoning gebracht. Maar de rechter had gezegd dat ze werkelijk zijn vrijgelaten. De familie besloot dus om niet in de terugkeerwoning te blijven, maar naar familie te gaan, waarnaar ze sowieso van plan waren te gaan na 1 maand detentie.” 

Ze verblijven legaal op het grondgebied, stellen de advocaten van het gezin ook in een persbericht. Hun asielaanvraag is gesteund op serieuze gronden gezien de zware discriminatie van de Romabevolking in Servië. De kinderen die geen enkele band hebben met Servië, zullen geen toegang hebben tot onderwijs, onderdak of medische zorgen. De rapporten zijn duidelijk: de kinderen zullen veroordeeld zijn tot bedelen of prostitutie.

Tegen alle verwachtingen van staatssecretaris Francken in, heeft de rechter in vreemdelingenzaken beslist dat het asieldossier van de kinderen grondiger moet worden onderzocht. Maar Francken had direct na de vrijlating via Twitter aangekondigd een klopjacht te starten en ze weer in Steenokkerzeel op te sluiten. Bron: #NotInMyName

En dat is gebeurd. Vandaag moesten ze terug naar het gesloten centrum, hoewel het gezin niet kan worden uitgezet tijdens de asielprocedure. “Opnieuw zijn ze opgesloten voor 28 dagen waarschijnlijk”, zegt Benkhelifa. “En dat gaan ze steeds opnieuw doen waarschijnlijk. Dat is totaal onmenselijk en kunnen wij niet toestaan.”

“Na maximaal 40 dagen is officieel medisch onderzoek nodig om te zien wat het effect van de gevangenschap is. Maar we hebben nog geen medisch attest van de overheid gezien”, merkt Benkhelifa ook op. “Enkel wij hebben die geregeld en dokters die met het gezin gesproken hebben, zeggen nu al dat de detenties een traumatisch gevolg hebben gehad op de kinderen.” De kinderarts en kinderpsychiater stellen met klem een noodopvolging voor. Deze abrupte nieuwe aanhouding zal volgens hen de situatie van de kinderen waarschijnlijk aanzienlijk verslechteren.

Benkhelifa: “Er zit ook nog een andere familie opgesloten in het gesloten centrum. We moeten voor ze blijven vechten. Het opsluiten van volwassenen is al moeilijk te aanvaarden, maar kinderen helemaal.”

Als advocaten van de familie vraagt Progress Lawyers Network de onmiddellijke vrijlating, zodat zij hun asielaanvraag in sereniteit kunnen voortzetten. “Maar deze juridische strijd kan niet gewonnen worden zonder mobilisatie van onderuit”, aldus Benkhelifa naar de betogers die de straat blokkeren voor het gebouw van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!