Foto: Klimaatcoalitie
Verslag, Nieuws, Milieu, Politiek, België - Klimaatcoalitie

1.000 burgers betogen voor het klimaat aan de voet van het Europees parlement

In navolging van de mondiale oproep ‘Rise for Climate’, gelanceerd door de organisatie 350.org, en aangedreven door de extreme hitte en bosbranden van deze zomer, voerden 1000 burgers deze zaterdag actie voor het Europees parlement. Deze mobilisatie kadert in een wereldwijde golf van meer dan 735 acties die beleidsmakers oproepen om fossiele brandstoffen niet langer te financieren, en om te investeren in een rechtvaardige transitie naar hernieuwbare energie. In België willen we dat het klimaat prioriteit nummer één wordt op de politieke agenda.

maandag 10 september 2018 09:58
Spread the love

Met deze betoging is de aftrap gegeven van een reeks acties die elk eerste weekend van de maand zullen plaatsvinden, met als hoogtepunt een grootschalige manifestatie op 2 december, aan de vooravond van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Deze ‘COP24’ zal plaatsvinden tussen 3 en 14 december in Polen.

Zaterdagmiddag verzamelden 1.000 burgers voor het Europees parlement, om deel te nemen aan de eerste actie van ‘Rise for Climate Belgium’. NGO’s, burgers en artiesten maakten er lawaai, ontmoetten elkaar in een gemoedelijke setting, en hielden er toespraken om hun zorgen en motivaties te uiten omtrent het gebrek aan ambitie van onze vertegenwoordigers en overheden – Belgisch én Europees.

De zanger Getch Gaëtano, een van de initiatiefnemers van de burgermobilisatie, legt uit: “De droogte en de branden van de afgelopen zomer tonen aan dat de klimaatcatastrofes waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen momenteel werkelijkheid worden, en dit is nog maar het begin. Er staan ons tragedies te wachten indien we blijven dralen met de beslissingen die noodzakelijk zijn om te vermijden dat de aarde de komende decennia in een oven verandert. Alle andere strijdpunten zijn vergeefs indien we deze strijd verliezen, en wij zijn de laatste generatie die nog kan ingrijpen voor het te laat is – daarom is het noodzakelijk dat alle burgers massaal mobiliseren”.

“Twee en een half jaar na het ondertekenen van het verdrag van Parijs heeft de Europese Unie haar klimaatdoelstellingen nauwelijks aangepast. In België leidt een gebrek aan politieke wil en samenwerking ertoe dat onze uitstoot weer stijgt sinds enkele jaren. Omwille van deze reden hebben burgers beslist om zich te verenigen en hun beleidsmakers ter verantwoording te roepen opdat ze meer serieuze en ambitieuze maatregelen zouden treffen”, zegt Dave Van Meel, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie.

De mobilisatie kwam tot stand dankzij een samenwerking van burgerbewegingen, NGO’s en de Klimaatcoalitie. Deze eisen het volgende:

  • Dat België samen met de buurlanden (Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg) hogere ambities eist inzake emissiereducties voor 2030
  • De stopzetting van alle subsidies aan fossiele brandstoffen, en een rechtvaardige transitie naar 100% hernieuwbare energie voor 2050.
  • Een massaal Europees klimaatinvesteringsplan van meer dan 1000 miljard per jaar, zoals bedacht door klimatoloog, Nobelprijswinnaar en voormalig voorzitter van het IPCC Jean Jouzel (Finance Climate Pact), en de oprichting van een bank voor duurzame ontwikkeling die de transitie moet financieren (www.climat-2020.eu).

take down
the paywall
steun ons nu!