Thomas Schraepen
Samenleving, Politiek, België -

Thomas Schraepen, arthritis psoriatica, vervelende pijn of pijnlijk vervellen?

Nadat u hier twee weken geleden de getuigenis, aangaande haar medicinale cannabisgebruik, van de Nederlandse Sonja Postema kon lezen, volgt hieronder de getuigenis van de Belg Thomas Schraepen. Niet alleen is de indicatie waarvoor hij medicinale cannabis gebruikt heel anders, ook de toedieningswijze is dat.

maandag 3 september 2018 14:58
Spread the love

Thomas woont te Heverlee (B) en lijdt aan arthritis psoriatica wat een opmerkelijke chronische ontsteking van de gewrichten is. De ziekte combineert de typische pijnen van artritis met psoriasis of de schub(ben)ziekte. Deze laatste aandoening is een zeer wijdverspreide, erfelijke en niet besmettelijke chronische auto-immuunziekte. Typisch voor de ziekte is een versnelde[1] deling en minder goede rijping van de hoorncellen in de opperhuid. Het afschilferen van de hoorncellen gebeurt eveneens verstoord en zorgt voor een overmatige afschilfering op de aangetaste plaatsen.

Bij Thomas begon de ziekte zich al rond zijn veertiende te tonen. Ondertussen is ongeveer vier vijfde van zijn lichaam bedekt met psoriasis. Daarbij komt nog dat hij chronisch pijn lijdt aan de verschillende infectiehaarden waarmee de ongecontroleerde hoorncelverdeling gepaard gaat en aan zijn gewrichten.

Van jongs af aan is Thomas al cannabis gaan roken. Veertien jaar was hij bij zijn eerste joint. Het medicinale aspect speelde toen geen rol. Het was een middel om te relaxen of met vrienden samen te zijn, niets meer. Wel constateerde hij dat een joint roken voor het slapengaan, het inslapen bevorderde. Het werd zijn avondritueel wanneer zijn verfomfaaide en pijnlijke huid hem van een zoveelste nachtrust wou beroven.

Veel later, wanneer hij van de media verneemt dat het Antwerpse gerecht in mei 2017 drie Trekt Uw Plant[2] (TUP)-leden gevangen neemt, beslist de stand up-comedian de surreële illegaliteit van medicinale cannabis aan te kaarten. Met een YouTube[3]-filmpje, en de hierop volgende artikels in de media, brengt hij de kwestie onder de aandacht van de publieke opinie. Tegelijkertijd klaagt hij de onrechtvaardige behandeling van de TUP leden aan en de daaruit vloeiende gevolgen. Heel wat medische patiënten, zoals hij, zijn opnieuw aangewezen op de illegale markt om hun medicijn te vinden.Thomas Schraepen

Door het filmpje komen we eveneens te weten dat de medicatie, methotrexaat, die Thomas van zijn behandelende artsen krijgt, ook aan kankerpatiënten wordt voorgeschreven. Het is niet de bedoeling dat iemand hoge dosissen van dit medicijn dagelijks voor langere tijd gaat nemen. En bij Thomas is dit wel het geval. Bijgevolg krijgt hij problemen met zijn nieren- en leverwerking. Een ernstige situatie waarvoor men hem twee jaar geleden in het ziekenhuis diende op te nemen. De zware medicijnen zorgen daarbovenop voor tanduitval en eisen een streng leversparend dieet. Alcohol, chocolade en mayonaise staan al langer niet meer op het menu van de Leuvenaar. Door het minder goed functioneren van zijn lever kan Thomas niet zomaar een pijnstiller of slaappil nemen wanneer hij dit nodig acht. De vrij onschuldige inname zou bij hem, wegens zijn lever- en nierproblemen, wel eens voor extra problemen kunnen zorgen.

Zijn publieke biecht zorgt ervoor dat iemand met kennis van medicinale cannabis met Thomas contact opneemt. Volgens deze persoon zou het aanbrengen van cannabiszalf bij Thomas kunnen helpen. Geïnteresseerd zoekt hij de persoon op om meer uitleg te krijgen, waarna hij de cannabiszalf/olie thuis, voor het slapen gaan, op zijn lichaam aanbrengt.Voor en na van arthritis psoriatica bij Thomas Schraepen.

Hij gebruikt de medicinale cannabiszalf, die naast CBD ook THC bevat, regelmatig. Hij ziet zijn huid geleidelijk aan een meer natuurlijke huidskleur krijgen en heeft de indruk dat de zalf eveneens de versnelde hoornceldeling wat vertraagt. Daarnaast heeft hij minder pijn en heeft hij zijn anti-kankerpillen bijna helemaal afgebouwd. Waar Thomas vroeger 10 pillen, op twee dagen verdeeld, per week innam, slikt hij nu nog 1 pil per twee weken. Tijdens slechte weken smeert hij zich 4 maal in, de betere weken volstaat een enkele keer. Doordat hij de pillen grotendeels kon afbouwen, verbeterde zijn nieren- en leverwerking aanzienlijk.

Wegens een verzuurde relatie met zijn vorige huisarts, blijkbaar vond hij de oorzaak van ieder ongemak bij Thomas terug in diens cannabisgebruik, ruilde hij deze laatste in. De nieuwe huisdokter, een Nederlander, staat meer open voor Thomas zijn gebruik en stelt samen met hem de felle verbetering van zijn klachten, en de afname van zijn reguliere medicijnen, vast.

Notes:

[1] Ongeveer vier keer zo snel dan bij mensen zonder psoriasis..

[2] Antwerpse Cannabis Social Club

[3] https://www.youtube.com/watch?v=lPmmFytzztY&vl=nl

 

De auteur van het artikel werkt aan een boek dat midden september in de winkel zal liggen met volgende verwijzing: Dewals, P., Mecinale cannabis. Meer dan een medische kwestie. Antwerpen-Apeldoorn: Garant. ISBN 9789044136364

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!