Kiezen tussen veiligheid en lege brooddozen

Kiezen tussen veiligheid en lege brooddozen

Het einde van de vakantie en het begin van het schooljaar zijn ideale momenten om stil te staan bij de dualiteit in onze maatschappij. Zij die hebben en zij die ontberen.

zondag 2 september 2018 20:35
Spread the love
Als we op een late namiddag ,eind augustus, in een provinciestad slenteren langs de terrasjes, cafeetjes ,restaurants en bistro’s dan zien we dat die overvol zitten met consumerende klanten . Op zich is daar niks mis mee, iedereen heeft het recht om van het leven te genieten.

Wanneer we dan op weg naar huis langs enkele straten met gegoede burgers langs komen, merken we hoge hekken met alarmpoorten  met dikwijls een zwembad in de achtertuin. Als je dan thuiskomt kan je niet anders dan zeggen wat hebben we het toch goed in dit land van melk en honing.

Enkele dagen later is het begin september , de start van het nieuwe schooljaar. Ik lees in de kranten en andere media dat onderwijzend personeel wat opziet tegen het begin van hun werkjaar. Weer zullen ze ,meer dan een paar jaren geleden, geconfronteerd worden met de lege brooddozen of brooddozen met beschimmelde inhoud van een paar dagen geleden.

Er is een politieke partij die daar iets wilt aan doen. Namelijk soep bedelen, zo hebben de kinderen toch wat groenten binnen. Dit is een zeer nobel idee. Christenen noemen dat naastenliefde. Wanneer we echter merken dat elk jaar opnieuw dit weerzinwekkend beeld opduikt wil dit zeggen dat er structureel iets fout zit en dat compassie en hulp geen afdoende middelen zijn.

Enerzijds moeten we vaststellen dat er overvloed is en anderzijds een schrijnend tekort aan een fundamentele menselijk behoefte , het stillen van de honger bij kinderen.  

De politieke agenda zegt weinig over dit onrecht. Men houdt zich bezig met de gegoede burger met zijn hekken rond zijn huis,  schrik aan te jagen voor de transmigrant, de moslim, de vluchteling. Net alsof deze laatsten de oorzaak zijn van het voedseltekort van een belangrijk segment in de maatschappij.

De oorzaak vindt zich in het feit dat herverdelende hefbomen in onze maatschappij , ik denk dan aan sterk progressief herverdelende belastingschalen, stelselmatig ondermijnd worden met het afschaffen van belastingschalen en het toekennen van allerlei aftrekposten in ons belastingsysteem.

Hoog tijd dat de lege brooddozen prioritair worden aan het kunstmatig opblazen van het onveiligheidsgevoel. Welke politieke partij durft tegen de maatschappelijke trend ingaan?

take down
the paywall
steun ons nu!