Cannabis Hoogdag: gezellige Gentse traditie die de zomervakantie afsluit

Cannabis Hoogdag: gezellige Gentse traditie die de zomervakantie afsluit

dinsdag 28 augustus 2018 18:53
Spread the love


Photo credit: Pieter De BruynePhoto credit: Glenn BouckaertPhoto credit: Pieter De BruynePhoto credit: Pieter De BruynePhoto credit: Pieter De Bruyne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bedankt voor een memorabele en zeer gezellige Cannabis Hoogdag vandaag!”, tweette VOC (vereniging voor de opheffing van het cannabisverbod) bestuurslid Derrick Bergman vanuit Nederland. Derrick was de laatste spreker van de 2e cannabis hoogdag op zondag 26 augustus ’18 in Bar Bricolage. Hij sloot de avond af met een speech om U tegen te zeggen en maakte ons stukken wijzer wat betreft het Nederlands cannabisbeleid. 

Mensen denken vaak dat cannabis legaal is in Nederland, maar niks is minder waar. Er is slechts sprake van een gedoogbeleid. Volwassen burgers mogen cannabis consumeren maar de teelt, aan- en verkoop is verboden.  Coffeeshopondernemers en telers die de shops bevoorraden handelen binnen de grijze zone van de wet en komen vaker wel dan niet in de problemen. 

 4:20

Het regende oude wijven maar toch zat het zaaltje zo goed als vol om 4:20.

Bart Lenaerts die de spits afbeet, vertelde kort hoeveel baat hij had en nog steeds heeft aan cannabis als therapeutisch en medicinaal middel nadat hij in een neerwaartse spiraal terecht kwam door een motorongeluk en stress op het werk. 

Na Bart kwam Bas Tielens op grappige wijze vertellen hoe hij de tabak afzwoor, overstapte op vaporizen en nu zijn best doet om niet de hele tijd de moraalridder uit te hangen over hoe schadelijk tabak wel niet is. Dat hij moraalwetenschappen heeft gestudeerd maakt het daar niet makkelijker op, grapt hij. 

Bas heeft een passie voor miss Cannabis Sativa en steekt dit niet onder stoelen of banken. 

Nederland voorbeeldland?Photo credit: Pieter De Bruyne

 

 

 

 

 

Maar Bas vond het thema voor de cannabishoogdag: ‘Nederland als voorbeeldland’ maar niks.

“Moeten we echt een voorbeeld nemen aan een land waar een minister studieresultaten achterhoudt die aantonen dat coffeeshops geen overlast veroorzaken?”, vroeg hij zich luidop af.

Na Bas zijn toespraak kwam er een man vanuit het publiek met een wandelstok naar voren gewandeld en vroeg of er tijd was voor een getuigenis. Dit was niet gepland maar we lieten hem toch maar aan het woord. De man vertelde hoe hij als chronisch pijnpatiënt overstapte van morfine naar cannabis en hierdoor terug vat kreeg op zijn leven. Het publiek beloonde zijn coming out met een warm applaus.

Showtime

Hiphoppers T-loc en Koendalini gaven het beste van zichzelf tijdens een half uur durende show waar het publiek duidelijk van genoot.  Hun teksten sneden bij momenten door merg en been en confronteerden ons met de rauwe werkelijkheid gelardeerd met stevige beats. 

Objectieve informatie

 Dimitri Breeuwer nam ons onder meer mee naar de wereld van de coffeeshops en politieke keuzes. Hij ging dieper in op het wietexperiment van de overheid en vertelde over de situatie van de gekende coffeeshop Checkpoint uit Terneuzen die het slachtoffer werd van haar eigen succes en het zogezegde gedoogbeleid. 

Met de stichting CannaWijzer maakt Dimitri cannabisconsumenten bewust van gezonde methoden om cannabis te consumeren en moedigt hen aan om zich objectief te laten informeren en het gesprek met tegenstanders aan te gaan. De stichting lobbyt mee bij de overheid om het cannabisbeleid de goede richting op te helpen duwen. 

Uit Hasselt was daar Michel Degens. Michel kijkt met enige nostalgie terug op de tijd dat hij zelf nog een actieve cannabis social club leidde. De club kwam echter in aanraking met het gerecht en in 2014 besliste de correctionele rechtbank dat Mambo Social Club vzw geen planten voor haar leden meer mocht kweken, zoniet zouden ze gestraft worden.

Logischerwijze betreurt Michel deze gerechtelijke belissing en hij wenste ons, Cannabis Social Club Gent vzw, rooskleurigere tijden toe.

Om het eventjes over iets anders dan roesmiddelen te hebben, nodigden we de flamboyante Raquel Sanchez Flechas uit om een acrobatie act te komen doen. Photo credit: Pieter De Bruyne

 

 

 

 

 

De in Gent wonende Columbiaanse liet ons als betoverd achter na haar mysterieuze maar grappige show.

 Menselijker drugsbeleid

Internationaal activist voor een menselijker drugsbeleid Peter Muyshondt vereerde ons ook dit jaar met zijn aanwezigheid. Als campagneleider voor Anyone’s Child laat hij de wind niet door de hekken waaien en informeert hij mensen graag over de destructieve gevolgen van het drugsbeleid. Druggebruikers sterven meer omwille van het beleid dan omwille van de drugs en daar moet dringend verandering in komen!

Peter las een speech voor die hij ook voorlas op de International Drug Users Remembrance Day eind juli in Amsterdam. Op die dag worden over de hele wereld mensen herdacht die overleden zijn ten gevolge van drank- of drugsgebruik of de bestrijding daarvan.

Decriminalisering

Joost Bonte kwam ons meer vertellen over Smart On Drugs, de organisatie die samen met STOP 1921 strijdt voor de decriminalisering van drugsgebruik. De drugswetten van 1921 hebben dringend een update nodig want ze zijn in al die jaren amper veranderd. Joost coördineert al meer dan 20 jaar het straathoekwerk in Oost- en West Vlaanderen en weet als geen ander wat er leeft in de onderkant van onze samenleving.

Zoals ik eerder zei sloot VOC bestuurslid en journalist Derrick Bergman de avond op glansrijke wijze af. Hij vertelde over de Amsterdamse Cannabisbevrijdingsdag, dat geïnspireerd is op de Antwerpse Cannabisbevrijdingsdag waar wijlen Joep Oomen de bezieler van was. De Amsterdamse Cannabisbevrijdingsdag lokte ieder jaar weer duizenden bezoekers, dit jaar was het de tiende maar eveneens laatste keer. Tijd om het over een andere boeg te gooien, vinden ze bij VOC. 
Derrick Bergman bezit een scala aan ervaringen en herinneringen die hij op magistrale wijze op ons overbracht. 

Derrick stak iedereen een hart onder de riem en moedigde ons aan om dit soort events vooral te blijven organiseren. Hij gelooft dat het uiteindelijk allemaal goed komt met het krankzinnig beleid, zowel in Nederland als in België. Het kan gewoon niet anders.

Special thanks

Onze bijzondere dank gaat uit naar Sofie vzw en PWITS die de mensen die geïnteresseerd waren in medicinaal gebruik van info en advies hebben voorzien; het team van Bar Bricolage voor de gastvrijheid, de hulp en de samenwerking; de vele sprekers die deze dag de moeite waard maakten en de dj’s 4 cannabis: Thomas, Benny en Karel die er een onvergetelijke dag van maakten. 

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!