Droogte bedreigt belangrijkste oogst in Centraal-Amerika

Bij de VN heerst grote bezorgdheid over de gevolgen van de droogte voor de landbouwoogsten in Centraal-Amerika. De mogelijke komst van El Niño eind dit jaar kan de problemen nog groter maken.

maandag 27 augustus 2018 16:23
Spread the love

In juni en juli viel minder regen dan gemiddeld in Centraal-Amerika. Dat heeft grote gevolgen voor La Primera, de eerste en belangrijkste oogstcyclus van het jaar, zeggen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP), twee VN-organisaties.

Bij het volledige of gedeeltelijke verlies van de oogst hebben boeren en hun gezinnen de komende maanden te weinig voedsel hebben om te eten of op te slaan. 

Noodtoestand in Honduras

Maïs en bonen, de belangrijkste gewassen, werden het meest getroffen door de droogte, zeggen de overheden in Guatemala, El Salvador en Honduras. Ze melden een verlies van 281.000 hectare van deze gewassen. De voedselzekerheid van 2,1 miljoen mensen hangt van deze gewassen af.

De verliezen zullen ook een impact hebben op de kosten van deze voedingsmiddelen.

De Hondurese regering heeft deze maand de noodtoestand uitgeroepen in de Droge Corridor. Daar is naar schatting 82 procent van de maïs- en bonenoogst verloren gegaan. De regering van El Salvador kondigde in juli alarmfase rood af.

El Niño

Volgens het International Climate and Society Research Institute / Climate Prediction Center (IRI/CPC) is er 60 procent kans op een nieuw El Niño-fenomeen in de periode van september tot december 2018.

La Postrera, de tweede oogstcyclus, vangt in november normaal de tekorten van de eerste oogst op. Maar zelfs als El Niño zwak blijkt te zijn, zal het nog een aanzienlijke impact hebben op die tweede oogst.

El Niño is een weerfenomeen dat om de drie tot zeven jaar het water van de Grote Oceaan opwarmt, met zware gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld. Het leidt onder meer tot hevige stormen en extreme droogte.

Effect op migratie

“Het is dringend nodig om de klimaatbestendigheid van de inwoners van Centraal-Amerika te verbeteren, vooral in gebieden zoals de Droge Corridor”, zegt de regionale FAO-vertegenwoordiger Julio Berdegué.

“We zijn vooral bezorgd over het effect van deze nieuwe droogte op migratie. We bevinden ons in een internationale context waarin duizenden mensen die grote moeite hebben om in het levensonderhoud van hun families te voorzien, beperkt worden om zich te verplaatsen.”

In de Centraal-Amerikaanse Droge Corridor, die door Nicaragua, Honduras, El Salvador y Guatemala loopt, wonen ruim 10 miljoen mensen, waarvan 60 procent in armoede leeft.

Net hersteld

“Net toen de plattelandsgemeenschappen zich hersteld hadden van de droogte van 2014 en El Niño van 2015, de zwaarste in de recente geschiedenis, worden de meest kwetsbaren opnieuw getroffen door een klimaatfenomeen”, zegt regionaal WFP-directeur Miguel Barrero.

“Met de steun van de internationale gemeenschap hebben we de plattelandsgemeenschappen in de Droge Corridor beter bestand gemaakt tegen extreme klimaatschommelingen, maar we moeten onze inspanningen nu verdubbelen en nog meer gemeenschappen bereiken.”

Veerkracht

Sinds de gebeurtenissen van 2014 en 2015 heeft het Wereldvoedselprogramma voedselhulp geboden aan duizenden mensen in kwetsbare gemeenschappen van de Droge Corridor. Ook de Voedsel- en Landbouworganisatie heeft een speciaal programma opgezet om de veerkracht van de huishoudens, gemeenschappen en instellingen in de Droge Corridor te vergroten. 

Momenteel ondersteunt het landen om grootschalige projecten en programma’s te ontwikkelen die aan het Groene Klimaatfonds zullen worden voorgelegd.

Tijdelijke migratie

Om de gevolgen van de nieuwe droogte te verzachten, moet de voedselzekerheid van de gemeenschappen in de Droge Corridor worden geëvalueerd zodra de eerste oogst is afgelopen, zeggen beide organisaties. 

De nationale overheden moeten ondersteuning krijgen bij het opzetten van systemen om de de landbouwproductie en voedselzekerheid te bewaken. 

Ze pleiten ook voor een gereguleerde, veilige en ordelijke tijdelijke migratie van mensen uit de plattelandsgemeenschappen die het zwaarst door de droogte zijn getroffen.

take down
the paywall
steun ons nu!