© Mustafa Körükçü
Interview, Europa, Politiek, België -

Pan-Europese beweging Volt ook in België actief

Eind juli 2018 werd de nieuwe pan-Europese partij Volt opgericht. Deze nieuwe partij – een pan-Europese, progressieve beweging – wil Europese oplossingen bieden voor problematieken zoals de vluchtelingencrisis, werkloosheid en de klimaatverandering. Hoe is de partij ook in België ontstaan en wat wil ze bereiken?

vrijdag 24 augustus 2018 13:27
Spread the love

Wij gingen naar de Volt-meetup in Gent en spraken er met Arno Sterck, co-voorzitter van Volt België. Want Volt België heeft twee co-voorzitters, één in beide landsgedeelten. “Volt Europa is opgericht door Andrea Venzon en Colombe Cohen-Salvador (Venzon is Italiaans en Cohen-Salvador Frans burger, red.) nadat de resultaten over Brexit werden bekendgemaakt. Ze konden niet geloven dat zoiets kon gebeuren. Zo zijn ze beginnen nadenken over hoe zoiets vermeden kan worden in Europa”, aldus Sterck.

Wat op 29 maart 2017 als een Facebookpagina door enkele personen opgestart werd, is uitgegroeid tot een beweging van tienduizend leden uit 28 EU-lidstaten. “Toen we zagen hoeveel mensen in dit idee geloofden, hebben we er werk van gemaakt om een echte politieke partij te worden”, zegt Sterck. “Alleen een Facebookpagina heeft immers geen impact. Ons hoofddoel is om bij de volgende Europese verkiezingen in 2019 ten minste 25 zetels uit 7 verschillende lidstaten te behalen.” Een doelstelling die overeenstemt met de Europese wetgeving.

Rechts-populisme

Volt wil nationale problemen – zoals de vluchtelingencrisis, werkloosheid en klimaatverandering – aanpakken met Europese oplossingen. “Technologie en innovatie kunnen zeker een rol spelen in het vinden van oplossingen voor die Europese problemen”, zegt Sterck. Volt wil ook dat solidariteit vanuit verschillende Europese hoeken komt. Aan de andere kant is het ook een manier om “de frustratie van rechts-populistische partijen weg te werken.”

Volt verwacht dat aanhangers kennismaken met de cultuur van alle EU-lidstaten. Op verschillende plaatsen in Europa worden bijeenkomsten georganiseerd. De vorige bijeenkomst vond plaats in mei in Parijs en de volgende is gepland in oktober in Amsterdam.

Volt zal ook deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. “We vinden dat Europese politiek vanuit lokaal niveau begint, daarom willen we ook meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen”, benadrukt Sterck. Volt zal opkomen in de Brusselse gemeenten Elsene en Etterbeek en andere Brusselse gemeenten staan op het verlanglijstje. In Antwerpen komt het op met de Piratenpartij.

Intussen blijft Volt meet-ups in België organiseren, met name in Brussel, Leuven, Antwerpen, Kortrijk, Luik, Namen, Eupen en waarschijnlijk ook in Louvain-La-Neuve.

Op 23 augustus vinden ook in verschillende Europese steden de Pan-European MeetUp plaats (dus ook in de Belgische steden Brussel, Antwerpen, Leuven, Gent, Namen en Luik).

© 2018 – StampMedia – Lieven Miguel Kandolo

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!