Bron: Intal
Oproep, Wereld, Politiek, België -

Belgische artiest gevangen in Israël: vrijheid voor Mustapha!

We zijn zeer bezorgd over het lot van onze vriend Mustapha Awad, een jonge artiest en Belgische arbeider van Palestijnse afkomst, waarschuwen de Raj’een dabkeh-groep en het “Free Mustapha”-comité. Op 19 juli werd Mustapha gearresteerd door de Israëlische autoriteiten. Er zijn ernstige redenen om te vrezen dat hij tijdens zijn gevangenschap wordt gemarteld en onderworpen aan een wrede, onmenselijke en mensonterende behandeling.

maandag 20 augustus 2018 15:20
Spread the love

Mr. Awad is een Belgisch staatsburger van Palestijnse afkomst; hij is geboren in het vluchtelingenkamp Ain el-Helweh in Libanon. Mr. Awad werd in België als vluchteling erkend. Nadat hij Belgisch staatsburger werd, besloot hij om Palestina te bezoeken, het thuisland van zijn voorouders.

Hij werd gearresteerd bij de Jordaans-Palestijnse grens, die wordt gecontroleerd door de Israëlische strijdkrachten. Sindsdien wordt hij in hechtenis gehouden en ondervraagd. Twee weken lang had Mustapha geen advocaat. Niemand kon hem verdedigen of eisen dat zijn basisrechten worden nageleefd, zoals contact hebben met zijn familie.

Pas op 8 augustus zag hij de Belgische consul, na 20 dagen van ondervraging. Op 16 augustus verscheen hij in de rechtszaal, maar werd teruggestuurd naar een Israëlisch ondervragingscentrum.

Deze situatie is onaanvaardbaar. Palestijnse gevangenen in Israël worden tijdens ondervragingen onderworpen aan martelingen en andere vormen van geweld. Dit geweld bestaat uit fysiek geweld, ernstige psychologische druk, langdurig slaaptekort, etc. Dit misbruik is legaal volgens de Israëlische wet. Volgens onze bronnen werd Mustapha gedurende twintig uur achtereenvolgens ondervraagd waarbij drie teams van ondervragers elkaar afwisselden. Daarbij komt dat Mustapha Awad gezondheidsproblemen heeft en last heeft van chronische rug en nekpijn.

Mr. Awad werkt in België, heeft veel vrienden en doet vrijwilligerswerk voor verschillende verenigingen. Hij is een artiest, treedt op, is een cultureel werker en een voorvechter van mensenrechten. Hij is toegewijd aan de Palestijnse zaak.

Als medeoprichter van de dabkeh-groep Raj’een (Palestijnse dans) heeft hij diverse optredens gedaan in België en Europa. Mustapha is een zoon, broer en vriend van velen: zijn familie in België, zijn familie in Libanon, zijn dierbare vrienden en een grote wereldwijde gemeenschap kennen hem en steunen zijn werk.

Mustapha Awad moet worden vrijgelaten. Hij heeft geen enkele misdaad begaan. We rekenen op België om verantwoordelijkheid te dragen en staatsburgers te beschermen tegen deze arbitraire arrestatie en alle vormen van marteling en slechte behandeling.

Mustapha heeft altijd de mensenrechten verdedigd van Palestijnen die onrechtvaardig zijn opgesloten. Nu is het de tijd om Mustapha’s rechten te verdedigen.


Wat kan je doen?
Verspreid dit bericht via je Facebookpagina – Volg de Facebookpagina vanhet opgericht solidariteitscomité en de dansgroep Raj’Een – En verspreid de oproep aan organisaties en individuen op de petitie te tekenen voor zijn vrijlating.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!