Jeremy Corbyn tijdens een toespraak in Liverpool (twitter)
Opinie, Wereld, Europa, Politiek -

Gideon Levy hoopt dat Jeremy Corbyn eerste minister wordt

Om een overwinning van Jeremy Corbyn tegen te houden bij de Britse verkiezingen is een lastercampagne aan de gang in alle Britse media. Corbyn en Labour zouden anti-semietisch zijn en een 'existentieel gevaar' voor de Brits-Joodse gemeenschap. Zo willen zijn tegenstanders verhinderen dat hij de eerste Britse eerste minister wordt met een pro-Palestijns standpunt tegen de bezetting. Joods-Israëlisch criticus Gideon Levy hoopt dat hij het haalt.

zondag 12 augustus 2018 11:35
Spread the love

Jeremy Corbyn is een links toonbeeld, iemand die zijn hele leven heeft gestreden voor de waarden waarin hij gelooft. Israëli’s zien hem als een buitenaards wezen – links hier heeft nooit een Israëlische Corbyn gehad of iemand die ook maar zijn gelijke zou kunnen zijn.

Corbyn is een moedig man. Hij stemde tegen de oorlog in Irak, tegen kernwapens en tegen Brits bestuur in Noord-Ierland. Hij was actief in Amnesty International tegen Augusto Pinochet en werd gearresteerd tijdens betogingen tegen apartheid in Zuid-Afrika.

Met een dergelijk geweten en moed zou hij het in Israël nergens gemaakt hebben buiten Breaking The Silence1. In Groot-Brittannië maakt hij een goede kans om eerste minister te worden. Niets spreekt meer tot de verbeelding en geeft meer hoop dan dit. Iedereen die de wereld actie wil zien nemen tegen de Israëlische bezetting kan maar dromen van Corbyn.

Corbyn werd tot de nieuwste vijand van de Joden verklaard. Viktor Orban2 is de rechtvaardige onder de naties; de Amerikaanse alt-right is rots en redder van Israël; Rodrigo Duterte, leider van de Filipijnen, wil miljoenen gegadigden afmaken “zoals Hitler” en is een welkome gast in Israël – maar Corbyn is de vijand van het volk.

Het Joodse establishment in Groot-Brittannië en de Israëlische propaganda hebben een contract op zijn hoofd staan om zijn verkiezing te verhinderen: Labour is anti-semitisch, het Joodse leven in Groot-Brittannië is in niet minder dan “existentieel gevaar”, zoals drie Britse Joodse kranten uitschreeuwden in een gemeenschappelijk editoriaal.

Laat het gezegd zijn: Corbyn is een consequent en volhoudend tegenstander van de bezetting door Israël. Dat is zijn recht en als echte linkse is dat zijn plicht. In de marges van Labour zijn er zonder de minste twijfels anti-semitische kringen. Corbyn heeft in een opinie in de Guardian enkele dagen geleden gesteld dat in zijn partij voor hen geen plaats is.

De Joods-Israëlische propaganda gaat koppig door. Wanneer Israël een apartheidswet invoert en wanneer zijn soldaten 160 ongewapende betogers doden aan de grens met Gaza is het enige antwoord iedereen die dit bekritiseert te beschuldigen van anti-semitisme. Dat werkt, het zet de beschuldigde in de plaats van de beschuldiger.

Israël heeft een wet ingevoerd die stelt dat het de natiestaat is van het Joodse volk. Met andere woorden, alles wat Israël doet vertegenwoordigt het volledige Joodse volk. Dat heeft een prijs. Zo wordt het Joodse volk een partner wanneer een Israëlische scherpschutter een verpleegster en een man zonder benen doodschiet in zijn rolstoel. Zo wakkert het beleid van Israël het anti-semitisme aan in de wereld.

Dit mag en moet worden bekritiseerd, zoals Labour en Corbyn dat doen. Het nekken van dit recht op vrije meningsuiting, door elke kritiek of Israël te bestempelen als anti-semitisme is schandelijk. Het versterkt anti-semitisme en het gevoel dat Joden als bullebakken handelen en hun macht gebruiken als emotionele chantage.

Hajo Meyer, de Nederlandse overlever van de Holocaust en mensenrechtenactivist, uitte daarover de volgende woorden: “Ooit was een anti-semiet een mens die Joden haatte, vandaag is een anti-semiet een man die door Joden wordt gehaat.” (Zie interview van DeWereldMorgen.be Hajo Meyer (1924-2014), onvermoeibaar Joods strijder tegen het zionisme).

Stop de moddercampagne tegen Corbyn en wens hem geluk. Hij is een man met een geweten en ik hoop dat hij Brits eerste minister wordt. Dat zou ook voor Israël goed zijn.


Dit is de vertaling van een aantal citaten uit de Opinie Jeremy Corbyn for U.K. Prime Minister van Gideon Levy op 9 augustus 2018. Vertaling Lode Vanoost.

1  Breaking The Silence is een Israëlische ngo opgericht door veteranen van het leger. Deze organisatie verzamelt en publiceert de verhalen die soldaten vertellen over hun militaire dienstplicht in de bezette gebieden. Zij geven over hun ervaringen lezingen. De Knesset, het Israëlisch parlement, heeft een wet goedgekeurd die openbare scholen verbiedt leden van de organisatie in de schoolgebouwen toe te laten.

2   Eerste minister van Hongarije.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!