Hiroshima. Bron: Wikipedia
Opinie, Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, België - Vrede vzw

73 jaar na Hiroshima-Nagasaki: VN-kernwapenverbod en Belgisch publiek tégen kernwapens

Bij de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus 1945, vandaag en donderdag dus precies 73 jaar geleden, kwamen honderdduizenden mensen om het leven. Vandaag zijn er nog steeds een slordige 15.000 kernwapens in de wereld, waarvan een twintigtal in België.

maandag 6 augustus 2018 17:43
Spread the love

Kernwapens dragen niet bij aan een veiligere wereld, het nucleaire spierballengerol en de nucleaire dreigementen van de huidige wereldleiders herinnert ons daar bijna dagelijks aan. Er is maar één echte oplossing voor de kernwapenproblematiek: een totaal verbod op kernwapens.

Het goede nieuws is dat exact één jaar geleden (7 juli 2017) 122 landen de finale tekst goedkeurden van een nieuw VN-verdrag (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt: het bezit, de productie, het dreiging met, het gebruik en de opslag van kernwapens zijn voortaan verboden. Reeds 59 landen hebben het verdrag ondertekend en 13 landen hebben het geratificeerd. Vanaf 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking en dat zal niet zo lang meer duren.

Het VN-kernwapenverbod versterkt de algemene afwijzing van het gebruik en bezit van kernwapens en verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit VN-verbod. Tal van belangrijke pensioenfondsen pasten intussen hun investeringsbeleid aan. KBC, de grootste Belgische bank, kondigde vorige maand aan dat investeringen in kernwapens niet langer kunnen.

Verrassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod (nog) niet, in weerwil van het eigen regeerakkoord waarin beloofd wordt kernontwapening na te streven. Alle burgemeesters van Belgische steden en gemeenten worden gevraagd om op 20 september 2018 een gezamenlijke open brief te ondertekenen, waarin de Belgische regering opgeroepen wordt om het VN-kernwapenverbod te steunen.

De burgemeesters kunnen alvast rekenen op de steun van de Belgische bevolking: uit een recente internationale publieksbevraging blijkt dat een meerderheid van de Belgen voorstander is van het VN-kernwapenverbod steunen én van de verwijdering van de Amerikaanse kernbommen uit Kleine Brogel.

Wij dragen de herdenking van Hiroshima-Nagasaki in Gent dit jaar ook op aan Frank Bombeke die op 11 april 2018 gestorven is. Frank was een Gentse vredesmilitant en een van de drijvende krachten achter de jaarlijkse herdenking.

take down
the paywall
steun ons nu!