Uitspraak Europees Hof van justitie: België moet ggo-veldproef op mais stopzetten

Het Europese Hof van Justitie (HvJ) heeft zich vandaag uitgesproken over de wettelijke status van voedsel- en voedergewassen die gecreëerd zijn met de nieuwe genetische manipulatietechnieken. Het Hof bevestigde dat ook deze CRISPR-techniek onder de bestaande Europese ggo-regelgeving valt. België moet volgens deze uitspraak de geheime ggo-proeven op mais stopzetten.

woensdag 25 juli 2018 13:12
Spread the love

Nina Holland is specialiste agro-industrie bij  de ngo Corporate Europe Observatory reageert opgetogen over de uitspraak: “Dit is een grote overwinning voor het milieu, de boeren en de consumenten. Volgens de uitspraak moeten de EU-politici ervoor zorgen dat ook de producten die gemaakt of bewerkt worden met deze nieuwe technieken beoordeeld worden op potentiële voedselveiligheidsrisico’s en milieurisico’s en ze moeten ook op de juiste wijze als ggo’s worden geëtiketteerd.”

Belgische proeven illegaal

“Grote agro-bedrijven zullen hun lobbywerk in Brussel blijven voortzetten om aan de EU-veiligheidsregels voor die nieuwe ggo-technieken te ontsnappen, maar de uitspraak van vandaag laat er geen twijfel over bestaan: producten die genetische bewerkt zijn vallen onder de bestaande Europese  ggo-regels.”

“Deze uitspraak betekent ook dat de geheime, ongereguleerde veldproef op mais die momenteel in België wordt uitgevoerd illegaal is. De CRISPR-techniek heeft geen ” geschiedenis wat betreft veilig gebruik “en de planten die in deze proef worden gebruikt zijn zonder meer ggo’s. Belgie moet deze uitspraak respecteren en de proeven stopzetten”, aldus Nina Holland.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!