Carles Puigdemont komt terug naar België

Carles Puigdemont komt terug naar België

woensdag 25 juli 2018 13:07
Spread the love

Onderhandelen over Catalaanse onafhankelijkheid op basis van minder dan 50% van de uitgebrachte stemmen bij de laatste verkiezingen?
Wat met de meerderheid van de kiezers in Catalonië die geen onafhankelijkheid wil? De huidige democratische meerderheid in het regionaal parlement is er door het kiescijfer en het gewicht van de steden bij de verdeling van de zetels.

Wat als morgen de gemeenten in de Brusselse rand met een Franstalige meerderheid het Vlaamse gemeentedecreet of de federale taalwetgeving naast zich neerleggen? Een wijziging van de taalgebieden in België bv. vraagt een gekwalificeerde meerderheid in het federaal parlement (2/3 én meerderheid binnen elke taalgroep). 

De vorige Catalaanse Regering heeft geen geweld gepleegd, maar wel gebruik gemaakt van overheidsgeld voor uitgaven waarvoor die wettelijk niet bevoegd is…
De uitvoerende macht zweert bij het aantreden getrouwheid aan de wetgeving. Dat is  een basisvoorwaarde voor de scheiding der machten die elkaar controleren. En noodzakelijk voor het vertrouwen van de bevolking.

Om van een ‘revolutionair elan’ te spreken lijkt me meer nodig: een uitgesproken meerderheid die werkt naar een consensus toe vanuit het algemeen belang. Dit is de enige manier om de huidige zwart-wit tegenstellingen met de gekende vijandsbeelden te overstijgen.
De kwaliteit van een democratie wordt al eens gemeten aan de wijze waarop er met de oppostie wordt omgegaan. In Catalonië en in Vlaanderen.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!