Naaste medewerker Macron doet zich voor als agent en slaat betoger: dreigt politieke crisis?
Nieuws, Europa, Politiek -

Naaste medewerker Macron doet zich voor als agent en slaat betoger: dreigt politieke crisis?

Er zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe Alexandre Benalla, het hoofd van de veiligheidsdienst van president Macron, op 1 mei een betoger tegen de grond slaat. Benalla droeg daarbij de kentekens van de Franse politie, terwijl hij helemaal geen politieman is. De Franse politiek is in rep en roer.

donderdag 19 juli 2018 16:11
Spread the love

Het was Le Monde die gisteren (18/7) de kat de bel aanbond. De Franse krant publiceerde een filmpje waarop te zien is hoe Alexandre Benalla een jonge betoger op het hoofd slaat en hem daarna over de grond trekt. Even later pakt hij ook een vrouwelijke betoger behoorlijk hard aan. In beide gevallen ook onnodig hard, want er was geen onmiddellijke bedreiging. Beide betogers waren geïsoleerd en omringd door politieagenten op het moment van de feiten.Betoger wordt geslagen. De man met de hem is BanellaBanella voert vrouwelijke betoger hardhandig weg

Maar het nodeloze geweld dat Benalla aan de dag legde, is niet per se wat politiek Frankrijk doet steigeren. De vraag die iedereen bezighoudt is wat het hoofd van de veiligheidsdienst te zoeken had in de rangen van de politie tijdens de betogingen van 1 mei. Bovendien had Benalla zich ook uitgedost als politieman. Op het moment dat hij de betoger slaat, draagt hij een helm van de Franse oproerpolitie. Op andere beelden is te zien dat hij een oranje band om zijn arm draagt met daarop ‘police’.

Apéro

De beelden van Benalla die op dit moment circuleren werden gemaakt op twee verschillende plaatsen. Het onafhankelijk videocollectief Taranis News filmde Benalla nabij Gare d’Austerlitz. Daar vonden in de marge van de grote 1 mei-betoging confrontaties plaats met de politie nadat betogers een McDonald’s-restaurant vernielden. Benalla trekt mee op met de politie tijdens die confrontaties. Op de beelden is ook te zien dat hij regelmatig in een walkie talkie aan het praten is.

De meest bezwarende beelden van Benalla zijn gedraaid op Place de la Contrescarpe in het vijfde arrondissement. Daar hadden studenten afgesproken om in de vooravond een ‘apéro’ te organiseren uit protest tegen de hervormingsplannen van Macron. Maar dat was buiten de oproerpolitie die het plein manu militari ontruimde. Het was tijdens die ontruiming dat Benalla geweld pleegde.

Het parket van Parijs tilt in ieder geval zwaar aan de feiten en is na de onthullingen van Le Monde een onderzoek gestart. Benalla wordt verdacht van geweldpleging tijdens de uitoefening van een publieke functie en het onrechtmatig dragen van kentekens van de staat. Het zijn feiten die alvast niet min zijn.

Ondertussen is het ook duidelijk dat Benalla niet alleen was. Hij werd bijgestaan door Vincent Crase. Crase staat op de loonlijst van La République en Marche en zou een functie hebben binnen het veiligheidsapparaat van Macron. Op de beelden die gemaakt zijn nabij Gare d’Austerlitz staat hij broederlijk naast Benalla.

Schorsing

Macron en het Elysée waren alvast op de hoogte van het uitstapje van Benalla en Crase. In een officiële reactie op de onthullingen van Le Monde liet de woordvoerder van het Elysée weten dat Crase en Benalla kort na de eerste mei elk vijftien dagen werden geschorst. Maar daarover werd naar de buitenwereld toe niks over gezegd. Benalla zou volgens het Elysée sindsdien ook met meer administratieve taken belast zijn. Maar dat laatste valt toch te betwijfelen, aangezien Banella nog aanwezig was op de bus waarmee het Franse nationale elftal Parijs werd binnengereden maandag.Banella nabij Gare d’Austerlitz

Benalla is niet de minste binnen het apparaat van Macron. Hij maakte aanvankelijk deel uit van de veiligheidsdienst van Hollande, maar verkaste dan naar La République en Marche van Macron en werd hoofd van diens veiligheidsdienst tijdens de verkiezingscampagne. Daarna volgde Banella Macron naar het Elysée waar hij de belangrijkste veiligheidsmedewerker van Macron is. Het is dus iemand die tot de zeer dichte entourage van Macron behoort.

Volgens het Elysée hadden Benalla en Crase de toestemming gevraagd om als observator deel te nemen aan de ordehandhaving op 1 mei. Ze hadden die toestemming ook gekregen, maar die hield op geen enkele manier in dat ze mochten tussenkomen in de ordehandhaving.Banella nabij Gare d’Austerlitz, met walkie talkie in de aanslag

Toch rammelt er iets aan die uitleg van het Elysée. Op verscheidene beelden is immers duidelijk te zien dat Benalla kentekens van de politie draagt, iets wat strikt verboden is voor een burger. Bovendien beschikt hij over een walkie talkie waar hij ook af en toe in praat. Wie gaf toestemming om kentekens van de politie te dragen, met wie praat hij in de walkie talkie? Het zijn vragen waar op dit moment geen antwoord op bestaat.

 Commissie

Macron zelf hult zich voorlopig in stilte over de hele zaak, binnen de rangen van zijn partij La République en Marche blijft men doof voor het lawaai van de oppositie. Toch groeit ook binnen de rangen van LRM de bezorgdheid en de verwarring. De hele kwestie lijkt immers niet zomaar over te waaien en wordt bijzonder ernstig genomen door het gros van de Franse politici en media.

La France Insoumise roept op tot een parlementaire onderzoekscommissie om de gebeurtenissen van 1 mei te kunnen onderzoeken. Niet alleen de zaak rond Benalla moet volgens de partij van Mélenchon opgeklaard worden, ook het buitensporige geweld waarin de traditionele 1 mei-optocht uitmondde moet tegen het licht gehouden worden.

take down
the paywall
steun ons nu!