Mondiaal Halle: “Aan tafel!”

Mondiaal Halle: “Aan tafel!”

woensdag 11 juli 2018 17:09
Spread the love

De zon schijnt al dagen.  Straks overleggen we aan de keukentafel over onze vakantie in september.  Het grootste probleem is de kat die thuis zal blijven, niet de grenzen die we zullen oversteken. Ondertussen blijven mensen verdrinken in de Middellandse Zee. En onze leiders hebben voor hen maar één boodschap :  “Ga terug naar honger, armoede en oorlog!”. Wat willen we nog meer zien om vast te stellen dat het echt de verkeerde kant opgaat met deze wereld ?

Zwijgen en de ander kant opkijken, passief afwachten is geen optie. Dit is het uitgangspunt van de memorandum-actie voor een mondiaal Halle : “Halle, de stad en zijn burgers, kunnen wel degelijk een zinvolle bijdrage leveren om die vreselijke toestanden die mensen meemaken te stoppen”.

De urgente mondiale agenda bracht in Halle mensen samen rond het besef dat het drastisch anders moet en kan. Bij de start van de memorandum-actie kwamen veel nuttige suggesties op tafel : de mensen bevragen, inventariseren van bestaande initiatieven, een breed publiek aanspreken en betrekken, iedereen mag meedenken en kan meewerken aan dit project en zeker ook concrete aanbevelingen formuleren.

Wat is na een paar maanden de stand van zaken? Gesprekken werden gevoerd, contacten werden gelegd, er werd gepraat en gediscussieerd, de website www.mondiaalhalle.be werd opgestart om ideeën samen te brengen en het engagement voor een lokaal mondiaal beleid te documenteren, op 15 september voorzien we een persconferentie, op 5 oktober een gevarieerd mondiaal verkiezingscafé en in de novembermaand zijn we present tijdens de Wereldmaand. 

Maar natuurlijk kan er nog meer. Om een campagne ‘buiten categorie’ te voeren in de komende weken en maanden zal het nodig zijn nog meer mensen aan te spreken en te betrekken.   Daarom worden voor de verdere ontwikkeling en input van deze memorandum-actie vanaf juli gesprekstafels georganiseerd door het ‘platform mondiaal Halle’*.    

Deze gesprekstafels van 11 tot 12 uur zijn een laagdrempelig initiatief dat vrij toegankelijk is. De aanwezige diversiteit aan ideeën, kennis, talent, ervaring, invalshoeken, gedachten, twijfels, verlangens, inzichten, communicatiestijlen en emoties worden veilig en creatief gecombineerd.  Verschillende meningen worden niet van tafel geveegd, ook niet geproblematiseerd of gladgestreken, maar vormen juist het uitgangspunt als start van een creatief proces. De open tafelbijeenkomsten zijn eigenlijk geperfectioneerde koffiepauzes of een gesprek aan de toog. Het geheim van een koffiepauze of gesprek aan de toog is namelijk dat de gespreksleden precies en zonder stress babbelen over de onderwerpen en vragen die er echt toe doen en die ze tijdens formele vergaderingen dikwijls achterwege laten. Het is de bedoeling dat de gesprekstafels intensief en diepgravend een vraag of stelling uitwerken en verder bouwen op elkaars ideeën rond mondiaal Halle.

Telkens de derde zondag van de maand in het lokaal bij Averechts, Kardinaal Cardijnstraat 3, en dit telkens van 11 tot 12 uur. Iedereen die wil meedenken en meewerken is welkom.

  • Zondag 15 juli van 11 tot 12 uur
  • Zondag 19 augustus van 11 tot 12 uur
  • Zondag 16 september van 11 tot 12 uur
  • Zondag 21 oktober van 11 tot 12 uur
  • Zondag 18 november van 11 tot 12 uur
  • Zondag 16 december van 11 tot 12 uur

Voor bijkomende informatie met betrekking tot deze open gesprekstafels omtrent mondiaal Halle kan u terecht bij Jean-Pierre Laus, Kardinaal Cardijnstraat 3, 1500 Halle, 0478 25 89 32 jean.pierre.laus@telenet.be

*Het platform mondiaal Halle vertrekt vanuit burgers actief in Halle in onder meer Halle Boven Hard (de lokale Hart boven Hard-groep), de Integratieraad, Averechts, Halle Zonder Grenzen, 11.11.11, Oxfam-Wereldwinkel Halle en Masereelfonds. Meer informatie : www.mondiaalhalle.be

take down
the paywall
steun ons nu!