Nouri Moskee in Mosul na de stad te bevrijden van IS. Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek - Handicap International

Mosoel: 6 luchtbombardementen per dag en 8 miljoen ton explosieve oorlogsresten

1 jaar na de bevrijding van Mosoel maakt 8 miljoen ton explosieve oorlogsresten de stad nog steeds levensgevaarlijk.[1] Nu duizenden gewonden verzorging zoeken en meer dan 300.000 ontheemden nog steeds in kampen en bij gastgemeenschappen leven, is Mosoel bezaaid met explosieve oorlogsresten en dus een tikkende tijdbom.[2]

maandag 9 juli 2018 17:22
Spread the love

6 luchtbombardementen per dag

Tussen oktober 2017 en juli 2018 werd de stad Mosoel door 1.700 luchtbombardementen – of ongeveer 6 luchtbombardementen per dag – en 2.800 explosies getroffen. Het resultaat is een ongeziene hoeveelheid achtergebleven explosieve oorlogsresten. Bovendien plaatste Islamitische Staat duizenden boobytraps met zelfgemaakte springtuigen in de stad. Bij het enige ziekenhuis in de Al-Shifa-wijk werden maar liefst 1.500 explosieve oorlogsresten teruggevonden[3].

Ook vandaag nog vinden talloze ongevallen plaats en liggen hele buurten van de stad bezaaid met springtuigen, waardoor ze ontoegankelijk zijn. Sinds 10 juli 2017 kreeg Handicap International melding van 127 ongevallen en 186 slachtoffers in de provincie Ninive. In werkelijkheid ligt dat cijfer ongetwijfeld nog hoger, gezien de onnauwkeurige telling van de slachtoffers.

Burgers worden het hardst getroffen

De gevolgen voor de burgers zijn niet te overzien: ernstige verwondingen, permanente handicaps, amputaties … Tussen 10 juli 2017 en 15 maart 2018 konden 1.225 personen terecht bij Handicap International voor revalidatiediensten. 34 procent onder hen raakte gewond tijdens het conflict[4] en 86 procent van die verwondingen viel toe te schrijven aan springtuigen.

Bovendien belet de extreme hoeveelheid explosieve oorlogsresten in de stad de bevolking opnieuw het normale leven op te pikken na jaren van beproeving. Op 15 mei 2018 beoogde 57 procent van de ontheemden uit het district Ninive[5] nog geen terugkeer naar huis. 22 procent van hen haalde als reden daarvoor de aanwezigheid van zelfgemaakte springtuigen aan.

“De ontmijning en heropbouw van Mosoel zal jaren duren”

Handicap International roept de internationale gemeenschap vandaag op om haar verantwoordelijkheid op te nemen. Mosoel kent een van de hoogste concentraties aan mijnen ter wereld als gevolg van de buitensporige aanvallen en het hoge aantal boobytraps met zelfgemaakte springtuigen.
 
“De stad moet dringend ontmijnd worden, en de bevolking moet gesensibiliseerd worden voor de dreiging van explosieve oorlogsresten. Wij zijn actief op het terrein, maar het zijn de staten die de ontmijningsacties op lange termijn moeten steunen”, benadrukt Thomas Hugonnier, verantwoordelijke voor de ontmijningsacties van Handicap International.
 
“De internationale gemeenschap moet er alles aan doen om de hindernissen weg te werken die de getraumatiseerde bevolking uit Mosoel beletten het normale leven te hervatten”, voegt hij er nog aan toe.

 

Bronnen:

1. UN Habitat en het VN-Milieuprogramma
2. Noorse Raad van de Vluchteling (NRC)
3. De anti-mijneenheid van de VN (UNMAS)
4. Verwondingen door kogels, springtuigen en andere vormen van geweld (zoals foltering) zijn te wijten aan het conflict, maar ook de crisis die eruit voortvloeit laat sporen na.
5. REACH, CCCM cluster, Iraq: Camps Intentions Survey Round 2 National Level, januari 2018

 

Handicap International (HI) in Irak
HI is al 25 jaar aanwezig in Irak en steunt de ontheemden sinds 2014, ook in de buurt van conflictgebieden. De ngo helpt gewonden en kwetsbare personen, organiseert sensibiliseringssessies rond de gevaren van antipersoonsmijnen voor de gemeenschappen en ontmijnt de zones met de hoogste concentraties aan explosieve oorlogsresten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!