Bron: PxHere
Nieuws, Europa, Milieu -

Tien miljard euro nodig voor Europese plasticstrategie

De Europese Federatie voor Afvalbeheer (FEAD) zegt dat er tien miljard euro nodig is om te investeren in het recycleren van plastic. FEAD doet dit naar aanleiding van de stemming volgende week over de plasticstrategie van de Europese Commissie.

vrijdag 6 juli 2018 13:30
Spread the love

Op 10 juli stemt de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) van het Europees Parlement over de plasticstrategie van de Europese Commissie. Om die strategie effectief te maken, stelt  FEAD dat een nieuwe visie op de plastic-economie nodig is waarbij met de hele plastic waardeketen dient te worden samengewerkt. 

Plastic producten moeten daarbij al van bij het begin ontworpen worden met oog op uiteindelijke recyclage. Volgens FEAD levert dit niet enkel voordeel op voor de economie, het zal ook de kwaliteit van het recycleren van plastics verbeteren.

Chinese importverbod

FEAD stelt in een verklaring dat in totaal 10 miljard euro aan investeringen nodig zijn. De federatie zegt dat de afvalindustrie “bereid is om deze investeringen te doen als er wettelijke regels komen over een significante afname van gerecycleerd plastic.” FEAD waarschuwt ook dat dit met de minuut noodzakelijker wordt met het oog op het Chinese importverbod voor bepaalde afvalstromen.

Een sterke vraag naar gerecycleerde plastics kan er volgens hen enkel komen als daar economische maatregelen mee gepaard gaan. FEAD denkt daarbij bijvoorbeeld aan een belastingverlaging op producten met gerecycleerde content zodat recyclaat kan concurreren met ruwe polymeren. Daarnaast is het volgens de federatie belangrijk om kwaliteitsstandaarden te ontwikkelen zodat het vertrouwen in gerecycleerde plastics toeneemt, en daarmee ook de vraag. 

take down
the paywall
steun ons nu!