Bron: European Film Academy
Opinie, Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek - European Film Academy

Netwerk van Europese Film Academies doet beroep op menselijkheid van president Poetin

Op dag 54 van Oleg Sentsov’s onbepaalde hongerstaking, hebben de leden van FAN of Europe, het Europese netwerk van nationale filmacademies en de European Film Academy, die duizenden filmmakers uit het hele continent vertegenwoordigt, opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de Oekraïense filmmaker. Tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst op het Internationale Filmfestival van Karlovy Vary vroegen ze president Poetin en de Russische autoriteiten hun menselijke kant te tonen en Oleg Sentsov onmiddellijk vrij te laten.

vrijdag 6 juli 2018 12:31
Spread the love

Mensenrechtenorganisaties uit de hele wereld en duizenden Amerikaanse en Europese filmmakers en kunstenaars hebben hun stem laten horen in steun voor de regisseur en vader van twee kinderen, die op 14 mei begonnen is met zijn hongerstaking. In meer dan 70 steden van meer dan 30 landen kwamen mensen op straat samen om te manifesteren. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, deed in zijn openingsrede van de G7-top een oproep tot de vrijlating van Sentsov, evenals het Europees Parlement en andere politici en parlementen.

Tot op heden zijn alle oproepen en diplomatieke pogingen ongehoord gebleven. Het leven van Oleg Sentsov is in ernstig gevaar nu hij reeds acht weken bezig is met zijn hongerstaking. 

Oleg Sentsov was betrokken bij de Euromaidan-protesten in Kiev en verzette zich tegen de annexatie van Het Krim door Rusland. Op 10 mei 2014 werd hij gearresteerd in zijn huis in Simferopol door de Federale Veiligheidsdienst (FSB) en naar Moskou gebracht waar hij één jaar werd vastgehouden, wachtende op berechting. 

De cruciale getuigenis werd verkregen onder dwang en werd tijdens het proces ingetrokken door de kroongetuige zelf. Toch ging het proces verder waarbij Oleg Sentsov beschuldigd werd van daden van terroristische aard. Desondanks werd Oleg Sentsov berecht tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Amnesty International beschreef heel de rechtsprocedure als een oneerlijk proces door een militaire rechtbank. Eind november 2015 werd de straf bevestigd door het Grondwettelijk Hof van Rusland en Oleg Sentsov werd verplaatst naar Yakutia, waar Oleg zijn hongerstaking begon voor zijn eigen vrijlating en de vrijlating van 64 andere politieke gevangenen van Oekraïne. 

Acadèmia del Cinema Català
Academia Portuguesa de Cinema
Académie André Delvaux
Academy of Motion Picture Arts and Sciences of Spain
Accademia del Cinema Italiano – Premi David di Donatello
Akademie des Österreichischen Films
Czech Film and Television Academy
Danish Film Academy
D’Filmakademie Luxemburg
Deutsche Filmakademie
Dutch Academy for Film
European Film Academy
Hellenic Film Academy
Icelandic Film and Television Academy
Irish Film & Television Academy
Israeli Academy
Lithuanian Film Academy
Polish Film Academy
Schweizer Filmakademie
Slovak Film and Television Academy
Ukrainian Film Academy

take down
the paywall
steun ons nu!