Nieuws, Politiek, Cultuur -

Eindelijk stukje gerechtigheid 45 jaar na de laffe moord op Victor Jara

Acht ondertussen bejaarde officieren zijn in Chili veroordeeld tot 15 jaar gevangenis omdat ze schuldig werden bevonden aan de moord op volkszanger en theatermaker Victor Jara. Die werd op een gruwelijke manier vermoord tijdens de coup die leidde tot de dood van president Allende en de machtsgreep van dictator Pinochet.

woensdag 4 juli 2018 15:49
Spread the love

Danseres en activiste Joan Turner Jara heeft er oneindig lang moeten op wachten, maar eindelijk – na 45 jaar – is er een beetje gerechtigheid. Haar man, die u moet kennen van liedjes als El Cigarrito en Te recuerdo Amanda, werd de dag na de moord op Allende samen met duizenden anderen opgesloten in het voetbalstadion dat nu zijn naam draagt in de hoofdstad Santiago.

Een week later zag Joan Jara het lijk van haar man in een mortuarium. Zijn beulen hadden zijn vingers – die zo zacht de snaren van een gitaar wisten te beroeren – gebroken en daarna 44 kogels door zijn lichaam gejaagd.

Een rechter veroordeelde 8 militairen die betrokken waren bij die moord tot 15 jaar en één dag gevangenis. Een negende werd wegens zijn betrokkenheid bij het verbergen van de moord veroordeeld tot 5 jaar.

In 2016 vond een burgerlijke rechtbank in Florida lieutenant Pedro Barrientos al schuldig aan betrokkenheid bij de moord op Jara. Twee jaar later is het nog altijd wachten op zijn uitlevering. Barrientos woont al 20 jaar in de VS en kreeg zelfs het Amerikaanse staatsburgerschap. De VS is blijkbaar zeer loyaal aan de vroegere handlangers.

take down
the paywall
steun ons nu!