(foto Greenpeace)
Greenpeace

Actie Greenpeace: Superman-drone crasht tegen Franse kerncentrale

Vanochtend heeft Greenpeace met een Superman-drone gevlogen over de kerncentrale van Bugey, op 25 kilometer van Lyon in Frankrijk. Nadat de drone een tijdje in de no-fly zone van de nucleaire site had gevlogen, lieten de activisten hem opzettelijk crashen tegen de wand van het opslaggebouw voor gebruikte kernbrandstof.

dinsdag 3 juli 2018 14:32
Spread the love

“Deze symbolische actie toont nog maar eens aan hoe slecht deze koelbassins met bestraalde kernbrandstof beveiligd zijn. Ze zijn makkelijk bereikbaar via de lucht en daardoor bijzonder kwetsbaar voor moedwillige aanvallen van buitenaf”, zegt Eloi Glorieux, nucleair expert bij Greenpeace België. 

Koelbassins met bestraalde kernbrandstof slecht beveiligd

De koelbassins voor gebruikte kernbrandstof zijn de gebouwen die de hoogste concentraties radioactiviteit bevatten van de nucleaire site. Nochtans worden er onvoldoende maatregelen genomen om ze te beveiligen.

“Wat als dit geen drone was die bestuurd werd door vreedzame activisten? EDF en Engie-Electrabel willen ons doen geloven dat deze installaties bestand zijn tegen een vliegtuigcrash. Maar dit is niet het geval. Deze installaties zijn gebouwd in de jaren ‘70. Er is toen geen rekening gehouden met de mogelijkheid van een terroristische aanval, waardoor de opslaggebouwen voor gebruikte kernbrandstof onvoldoende beschermd zijn”, onderstreept Eloi Glorieux.

Volgens de expert van Greenpeace kan enkel een passieve fysieke afscherming en een robuuste bunkering de kwetsbare gebouwen beveiligen. EDF in Frankrijk en Engie-Electrabel in België mogen onze waarschuwingen niet langer negeren en moeten onmiddellijk starten met de broodnodige werkzaamheden voor de veiligheid van hun kerncentrales.

Volgende week debat in België

Volgende week, op 10 juli, zal de Belgische parlementaire Subcommissie voor nucleaire veiligheid het debat heropenen over de kwetsbaarheid van de kerncentrales voor kwaadwillige aanslagen. Dit debat kwam er na een rapport van Greenpeace dat in oktober vorig jaar gepubliceerd werd. [1] De gesloten hoorzittingen hierover vonden vorige maand in het parlement plaats. Dit keer zal de bevoegde minister Jambon aanwezig zijn.

“Hier moeten krachtige beslissingen genomen worden voor de beveiliging van de huidige installaties, en zeker voor de opslaggebouwen voor gebruikte kernbrandstof”, benadrukt Eloi Glorieux. “En een snelle kernuitstap is noodzakelijk. We moeten weg van deze energiebron, die een gevaar is voor de veiligheid van de bevolking.”  

Noot:
[1] Greenpeace heeft ervoor gekozen om het rapport, dat gevoelige details bevat over de kwetsbaarheid van de kerncentrales, niet openbaar te maken. Een publieke samenvatting van het rapport vindt u hier.

take down
the paywall
steun ons nu!