Saoedi-Arabië, grootste klant van Waalse wapens

Saoedi-Arabië, grootste klant van Waalse wapens

Uit een rapport van het Belgische Parlement bleek dat niemand minder dan Saoedi-Arabië de grootste afnemer van Waalse wapens is. Een situatie die verontwaardiging uitlokte bij Amnesty International, dat het geweld van het regime aan de kaak stelt - vooral in het kader van zijn inzet voor de burgeroorlog in Jemen.

vrijdag 29 juni 2018 14:06
Spread the love

Wallonië ligt in het vizier van de NGO Amnesty International. Vorig jaar zou het Gewest immer 1.313 vergunningen hebben verleend voor de export en overbrenging van wapens naar 69 landen. Al deze verkopen samen zijn in totaal goed voor 620 miljoen euro, een spectaculaire stijging van 37% ten opzichte van 2016. Koploper van de meest duivelse “klanten” van Wallonië is Saoedi-Arabië. Het koninkrijk van het Arabische schiereiland alleen al zou voor 153 miljoen wapens hebben gekocht, dit is een kwart van de hele Waalse export – voornamelijk vuurwapens, artillerie, munitie en gepantserde voertuigen.

Meer in het algemeen was de wapenhandel nog nooit zo lucratief voor het gewest. Volgens het rapport dat is opgesteld door de diensten van Minister-President Willy Borsus (MR) is het aantal vergunningen dat de afgelopen 10 jaar werd verleend met 48% toegenomen. “Het is onaanvaardbaar dat het Waalse Gewest zijn verplichtingen niet nakomt door nog steeds massaal wapens te verkopen aan landen die de mensenrechten schenden”, zei Amnesty International in een persbericht. In samenwerking met de Youtuber “Abdel en vrai” startte de ngo een petitie om de druk op de Waalse regering op te voeren. Er werden bijna 17.000 handtekeningen verzameld.

Deze verkoop aan Saoedi-Arabië is een schande vanwege de rol die het land sinds maart 2015 speelt in de oorlog in Jemen. Riyad staat immers aan het hoofd van een coalitie die aanvallen heeft uitgevoerd “waarbij opzettelijk burgers werden getroffen, zodat we kunnen spreken van oorlogsmisdaden”. Volgens de ngo werden diezelfde wapens “gebruikt om grove schendingen uit te voeren en hebben ze de humanitaire ramp in de hand gewerkt”, wat “ontoelaatbaar” is. “Ergens kunnen onze wapens die het Waalse Gewest heeft geleverd burgers, mannen, vrouwen en kinderen doden”, zei de ster van YouTube bij de lancering van de petitie.

Amnesty International herinnert eraan dat deze handel in strijd is met het gemeenschappelijk standpunt van de Raad van de Europese Unie, maar ook met de bepalingen van het Wapenhandelsverdrag (WHV). Beide verbieden de verkoop van wapens indien er een overheersend of duidelijk risico bestaat dat ze kunnen worden gebruikt om ernstige schendingen van het internationale humanitaire recht te plegen of te vergemakkelijken.

Ter herinnering, in het conflict dat nu al twee jaar duurt, werden meer dan 10.000 mensen gedood, werden drie miljoen mensen gedwongen hun huis te verlaten en is er een humanitaire catastrofe ontstaan in Jemen. “Gezien de situatie in de regio en de bombardementen in Jemen, denk ik dat het verstandig is om geen licentie voor dit soort producten te verlenen,” zei Willy Borsus.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!