© Yassin Akouh
Oproep, Wereld, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Antwerpen -

Comité human rights Rif organiseert mars in Antwerpen om internationale wereld wakker te schudden

Comité human rights Rif roept elke democraat op om 30 juni mee te stappen in de mars tegen de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in de Rif, in Marokko. Met deze mars willen ze de aandacht trekken van de Belgische en internationale actoren rond deze schendingen en hen oproepen tot meer actie. In dit kader vragen ze aan deze actoren om druk te zetten op Marokko om te stoppen met deze schendingen, en om te pleiten voor de vrijlating van de politieke gevangenen en de realisatie van het eisenpakket van de volksbeweging in de Rif.

vrijdag 29 juni 2018 14:33
Spread the love

We protesteren opnieuw op zaterdag 30 juni 2018 in Antwerpen omdat we de mensenrechtenschendingen in het kader van de aanpak van de volksbeweging in de Rif onder de aandacht willen brengen. De opgepakte activisten genieten niet van het recht op een eerlijk proces. Ze krijgen niet de kans om hun onschuld te bewijzen. Ze worden veroordeeld op basis van vervalste pv’s en getuigenissen. En de grote leider Zafzafi & co kregen onlangs op 27 juni zware straffen. Iedereen die vastzit in de onmenselijke gevangenis in Casablanca is veroordeeld. De straffen variëren van 1 jaar tot 20 jaar.

Door schrik hebben verschillende activisten Marokko verlaten om politiek asiel aan te vragen in buurlanden zoals Spanje en Nederland. In de Rif mag niet meer vreedzaam betoogd worden, dit ondanks het feit dat zo een recht in de Marokkaanse grondwet is verankerd. Kortom, de mensenrechten in de Rif worden systematisch geschonden door de Marokkaanse autoriteiten, en de internationale gemeenschap doet zeer weinig om dit tegen te houden.

Met deze mars willen we dus aandacht trekken van de Belgische en internationale actoren rond deze schendingen en hen oproepen tot meer actie. In dit kader vragen we aan deze actoren om druk te zetten op Marokko om te stoppen met deze schendingen, en om te pleiten voor de vrijlating van de politieke gevangenen en de realisatie van het eisenpakket van de volksbeweging in de rif. En zoals we allemaal weten hebben deze actoren, en vooral Europese landen, verschillende instrumenten in handen om deze morele taak uit te voeren. Ze kunnen bijvoorbeeld resoluties aannemen, zoals gedaan is met de – terechte – veroordeling van het gewelddadige optreden van de Spaanse politie t.a.v. de Catalanen. Ze kunnen ook druk voeren tijdens de onderhandelingen rond de samenwerkingsakkoorden met Marokko, etc.

Voor deze redenen roept het comité elke democraat op om deel te nemen aan de grote mars die wij organiseren aanstaande zaterdag 30 juni 2018 in Antwerpen. De mars start om 15u aan de Kioskplaats 45 te Hoboken en eindigt aan het consulaat van Marokko in Hoboken.

Comité human rights Rif heeft als doel steun te zoeken bij o.a. de Belgische en internationale actoren voor de vrijlating van de politieke gevangenen in de Rif en de realisatie van het eisenpakket waarvoor ze opgepakt werden. Om ons doel te bereiken organiseren we activiteiten op regelmatige basis in België.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!