Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Brussel -

Walid voorlopig vrij na 8 maanden voorarrest voor onderdak bieden aan vluchteling

In democratische landen is iemand onschuldig tot zijn of haar schuld bewezen wordt. Maar dat lijkt niet te gelden voor Walid (42) die 8 maanden in voorhechtenis achter tralies zat in Dendermonde nadat hij werd opgepakt omdat hij een vluchteling uit het Brusselse Maximiliaanpark onderdak bood. Vier voorwaarden staan toe iemand in voorhechtenis vast te houden. In dit geval geldt geen enkele van deze voorwaarden, stelt Walids advocaat Selma Benkhelifa. De rechter besliste vanmorgen dat Walid voorlopig vrij mag zijn in afwachting van zijn zaak.

donderdag 28 juni 2018 12:00
Spread the love

Selma Benkhelifa, advocate bij het advocatenkantoor Progress Lawyers Network, heeft Walids voorhechtenis weten op te heffen. Ze is erin geslaagd zijn vrijlating in afwachting van zijn zaak te bekomen. Gistermiddag, woensdag 27 juni, stond in eerste instantie om 14u de hoorzitting hierover gepland bij de Raadkamer van het Justitiepaleis in Brussel. 

Het Poelaertplein voor het Justitiepaleis stroomde een uur daarvoor vol met een honderdtal burgers om Walid te steunen en zijn vrijlating te eisen. Walids brief werd voorgelezen, waarin hij voor het eerst zijn verhaal doet. Ook lazen twee burgers een persoonlijke open brief voor. Eentje legde de parallel met haar eigen grootvader die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevlucht was en heel warm was opgevangen. Net als Walid die een vluchteling uit het Maximiliaanpark warm opving en af en toe onderdak bood. 

Het plan van de actievoerders gistermiddag was de hoorzitting af te wachten, maar dat was niet mogelijk. De hoorzitting bleek geannuleerd. De Raadkamer was het dossier kwijtgeraakt en had het pas gisterochtend teruggevonden. Te kort dag voor de geplande hoorzitting en dus was deze verplaatst naar vandaag (28/6). 

Vandaag boog de rechter zich over de vraag of Walids voorhechtenis onterecht is en opgeheven zou moeten worden. Benkhelifa’s belangrijkste argumenten, die ze de rechter tijdens haar pleidooi voorlegde, zijn in ieder geval glashelder. 

 “Allereerst ben je, normaal gezien, in alle democratische landen onschuldig, totdat je schuld bewezen wordt. Tot nu toe is Walid dus onschuldig”, begint Benkhelifa.

Walid wordt beschuldigd van het bieden van een veilig onderdak aan iemand die op zijn beurt beschuldigd wordt van mensensmokkel. Vier redenen staan toe iemand in voorhechtenis op te sluiten. Om te voorkomen dat iemand het land uit vlucht. Om te voorkomen dat bewijsmateriaal verdwijnt. Om te voorkomen dat met betrokkenen de verklaring aan de politie kan worden doorgenomen. En om te voorkomen dat degene opnieuw de misdaad pleegt. 

In dit geval kan Benkhelifa al deze voorwaarden, stuk voor stuk, weerleggen. Walid, die al 17 jaar in België woont, maar de Tunesische nationaliteit heeft, kan Europa helemaal niet uit vluchten, omdat de politie zijn paspoort heeft ingenomen. Benkhelifa: “Waar zou hij naartoe gaan?” Daarnaast is het onderzoek al afgerond, waardoor het gewoonweg niet langer mogelijk is om bewijsmateriaal achterover te drukken. En als voorkomen moet worden dat verklaringen onderling op elkaar afgestemd worden, dan is het wel erg vreemd dat beide personen in dezelfde gevangenis zijn opgesloten, zélfs in dezelfde cel. Tot slot wordt Walid beschuldigd van het onderdak bieden aan één persoon, niet meerdere, en die ene persoon is ook opgesloten. Walid zou hem dus niet opnieuw onderdak kunnen bieden.

“Geen van de vier voorwaarden geldt dus om Walid in voorhechtenis te kunnen opsluiten”, zegt Benkhelafi. De enige reden om iemand in voorhechtenis op te sluiten is om de maatschappij te beschermen. “Maar in dit geval is er geen risico”, concludeert Benkhelifa. “Normaal gezien moet de rechter Walid vrijlaten in afwachting van zijn zaak.” 

Bovendien zijn twee anderen, die van hetzelfde beschuldigd worden, maar de Belgische nationaliteit hebben, niet in voorhechtenis opgesloten. “Dat is gladweg discriminatie”, zegt Benkhelifa.

Myriam Berghe en Anouk Van Gestel zijn twee journalisten die net als Walid onderdak hebben geboden aan vluchtelingen uit het Maximiliaanpark. Op 20 oktober 2017 lichtte de politie ook hen om 5u ‘s morgens uit hun bed, maar zij werden dezelfde dag nog vrijgelaten. Al riskeren ze wel een gevangenisstraf. Zakia daarentegen, toentertijd een vrijwilligster in het Maximiliaanpark, maar met een dubbele nationaliteit – Belgisch en Marokkaans – belandde die ochtend ook in voorhechtenis in de cel wegens ‘vluchtgevaar’, maar is na twee maanden vrijgelaten. In totaal worden dus vier mensen beschuldigd van betrokkenheid bij mensensmokkel na vluchtelingen die probeerden te overleven in het Maximiliaanpark, hulp te bieden. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!