Klimaatimpact zal al miljarden stedelingen treffen in 2050

Miljarden stedelingen lopen in 2050 al het risico op hittegolven, droogte, overstromingen, voedseltekorten, armoede en stroomuitval. Maar dat aantal kan aanzienlijk dalen als steden zich voorbereiden op een gezonde en veilige toekomst.

donderdag 21 juni 2018 12:25
Spread the love

Dat concludeert C40 Cities, een wereldwijd netwerk van grootsteden, in een onderzoek, dat in kaart probeert te brengen hoeveel stedelingen wereldwijd blootgesteld zullen worden aan de directe en indirecte gevolgen van de opwarming van de aarde.

Tegen 2050 zullen 1,6 miljard mensen in meer dan 970 steden regelmatig blootgesteld worden aan hittegolven. Meer dan 800 miljoen mensen in 570 steden zullen kwetsbaar zijn voor de zeespiegelstijging en kustoverstromingen en 650 miljoen mensen in 500 steden zullen te maken krijgen met drinkwaterschaarste.

Maar ook de indirecte gevolgen treffen enorme aantallen stedelingen: 2,5 miljard mensen in 1.600 steden zien hun voedselzekerheid bedreigd en de energievoorziening van 470 miljoen mensen loopt gevaar.

Oplossingen

Die cijfers gaan uit van een business-as-usual scenario waarbij de uitstoot niet ernstig wordt teruggedrongen en de steden geen actie ondernemen. Maar het rapport reikt ook oplossingen en strategieën aan om met de bedreigingen om te gaan.

“Wetenschappers waarschuwen ons al decennia lang voor de gevaren die de klimaatverandering meebrengt, van de stijgende temperaturen en het zeepeil tot groeiende ongelijkheid en water- voedsel- en energietekorten”, zegt Mark Watts, directeur van C40. “Nu hebben we het duidelijkste bewijs tot nog toe van wat die gevolgen zullen betekenen voor de inwoners van steden over de hele wereld. Dit is de toekomst die niemand wil. Ons onderzoek zou een alarmsignaal moeten zijn van hoe dringend het is dat we klimaatactie ondernemen.”

“Voor de meeste C40-steden zijn de gevolgen van de klimaatverandering geen vage, verre bedreiging: burgemeesters van Kaapstad tot Houston krijgen te maken met droogte, stormen en bosbranden ”, zegt Antha Williams van Bloomberg Philanthropies en lid van C40. “Uit dit rapport blijkt dat burgemeesters in de frontlinie staan in de strijd tegen de klimaatverandering, en de acties die ze vandaag nemen – zoals het energieverbruik van gebouwen verlagen, de transitie naar een schone transportsector of afval verminderen – zijn nodig om de welvaart en veiligheid van hun burgers te garanderen.”

Kaapstad

Kaapstad was de voorbije maanden prominent in het nieuws met een door een extreem watertekort als gevolg van aanhoudende droogte.

“De klimaatverandering is al bezig en de grote steden in de wereld voelen de impact”, zegt Patricia de Lille, burgemeester van de stad. “Kaapstad krijgt te maken met een droogte als nooit tevoren, maar dankzij de inspanningen van onze burgers om zich aan te passen hebben we ‘Day Zero’ kunnen afwenden, waarop de meeste kranen droog zouden komen te staan.”

De crisis bevat belangrijke lessen voor steden over de hele wereld, zegt de Lille. “De les uit Kaapstad en van dit belangrijke nieuwe onderzoek is dat elke stad vandaag moet investeren in de infrastructuur en het beleid die nodig zijn om de burgers te beschermen tegen de effecten van ons veranderende klimaat.”

take down
the paywall
steun ons nu!