Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Actievoerders bezetten gesloten centrum 127bis voor families met kinderen: #notinmyname

Een klein honderdtal actievoerders stormt een gehuurde stadsbus uit voor de hekken van het gesloten centrum 127bis bij Zaventem. In enkele seconden hebben ze zich op deze Wereldvluchtelingendag verspreid over de daken van het gesloten centrum voor sans papiers en de nieuwbouw ernaast dat een gesloten centrum wordt voor families met kinderen. #notinmyname pleit voor "een humaan migratiebeleid voor mensen die naar België komen, regularisatie van de ongeveer 150.000 mensen zonder papieren in België en het openen van de grenzen.

woensdag 20 juni 2018 17:18
Spread the love

Met klimmateriaal klimmen ze in de hekken van het bouwterrein en hangen spandoeken op: “Zij sluiten, wij blokkeren”, staat er te lezen. En: “Niemand is illegaal.” Ook zichzelf ketenen ze vast aan het hek. Of aan lock-ons, metalen kokers waar twee personen aan beide kanten hun hand insteken en zich daarin met handboeien aan elkaar koppelen. “We vinden het absurd dat mensen worden opgesloten puur en alleen om het feit dat ze niet de juiste papieren hebben”, vertelt Naomi* van het collectief #notinmyname. “De huidige migratiepolitiek klagen we aan, omdat die inhumaan en stigmatiserend is, mensen doodt en handenvol geld kost. Zowel op nationaal als op Europees niveau.”

Twee actievoerders blijven bovenin het hek in een hangmat bij de spandoeken hangen. De rest verspreidt zich over het terrein en vestigt zich op verschillende daken, ook met metersbrede spandoeken. In totaal hebben ze drie kernboodschappen. Twee daarvan heeft Naomi zojuist beschreven. De laatste is dat ze pleiten voor een “humaan migratiebeleid dat mensen die naar België komen op menselijke manier opvangt, de 150.000 mensen zonder papieren in België regulariseert en de grenzen opent”.#notinmyname ziet geen andere optie dan met zo’n actie verandering af te dwingen. “Alle traditionele manieren om te proberen invloed uit te oefenen op het migratiebeleid zijn uitgeput”, zegt Naomi. “Daarom lijkt deze vorm ons legitiem en noodzakelijk. Deze politiek kan namelijk echt niet meer door de beugel.”

Camil (30) zit met een hand in een lock-on vastgeketend voor een ingang van de bouwwerf. “Juist achter ons wordt een nieuw deel gebouwd waar België families gaat opsluiten. We hebben hier dus de deur gesloten. We hebben een betonnen blok voor de deur geplaatst om te tonen dat wij die werken willen stopzetten. We willen dat er geen werken gedaan worden, door eender wie, om mensen op te sluiten.” “Ironisch is”, gaat hij verder, “dat binnen twee dagen mensen van de commissie Binnenlandse Zaken hier komen om te zien of alle werken goed gebeuren om mensen op te sluiten. Dat vinden wij echt heel straf. Dat klagen wij aan. Komen kijken is een manier van meedoen. Van alle politieke partijen komen mensen kijken. Er zullen ook zeker mensen bij zijn die tegen zijn. Wij vragen hen om dan gewoon niet te komen, omdat het niet zou mogen gebeuren.”

Want “mensen die geen papieren hebben, worden hier illegaal behandeld”, stelt Camil. “Alsof ze geen mensen zijn. Wij pleiten dat in de wereld niemand vanwege het gebrek aan of onjuiste papieren opgesloten wordt. Een brede vraag, maar we denken dat het ook een logische en een normale vraag is. Iedereen heeft het recht om te slapen en te eten waar hij of zij wilt. Er is een andere politiek nodig waarbij mensen deftig worden behandeld. Het probleem rond migratie is een systeemprobleem, het is een wereldprobleem. Overal ter wereld zie je dat er muren worden opgetrokken. We eisen dat mensen samen met familie en vrienden van oorlog kunnen wegtrekken om ergens anders deftig te kunnen leven.” 

 B. (27) doet voor het eerst mee. “Ik doe mee, omdat als we nú niks doen, het te laat is. Eerst dacht ik dat discussie een betere methode is. Maar ik heb me gerealiseerd dat dit de enige manier is om verandering af te dwingen. Anders verandert er niks. Ik hoop dat dit ook andere mensen in beweging brengt. Ik ben tegen Franckens beleid dat voor mij een fascistisch beleid is. De mensen die naar Europa komen, komen uit oorlogsgebied of worden bedreigd. Ik vind het dan niet aan ons om hen te zeggen dat we ze gaan opsluiten en ze terug moeten naar hun land van oorlog. Mensen in Europa hebben ook veel gemigreerd. Met dit migratiebeleid gaat de kolonisatie door en dat wil ik niet. In Europa zeggen we steeds dat we het verschil maken als het gaat om het naleven van mensenrechten, maar we zijn hypocriet, want we gaan wel in oorlog met landen in het Midden-Oosten. En dan vinden we het raar dat mensen van daar naar hier komen?! Kijk naar de inmenging van Frankrijk in Libië. Gadafi was erg, maar Europa heeft het alleen maar erger gemaakt.”De politie is er snel bij, maar wacht een hele tijd tot het in actie komt. Pas als de oproerpolitie en brandweer arriveren, worden alle actievoerders één voor één gearresteerd en van het dak via de laadbak van de brandweerwagen de politiecamions in gedragen. Een hele klus die een paar uur duurt, maar alles verloopt rustig. De boodschap tegen het huidige migratiebeleid is duidelijk. 

*Naomi is een schuilnaam. Haar werkelijke naam is bij de redactie bekend. 

take down
the paywall
steun ons nu!