Nieuws, Politiek -

Detentiecentra voor migrantenkinderen in VS: “Dit zijn gewoon gevangenissen”

Duizenden migrantenkinderen zitten vast in detentiecentra in de VS. Dat komt omdat de Amerikaanse regering beslist heeft om ouders van kinderen te scheiden wanneer ze het land op onwettige wijze binnenkomen. "Dit zijn gewoon gevangenissen voor kinderen" concludeert journalist Jacob Soboroff nadat hij uitzonderlijk toegang kreeg tot zo'n detentiecentrum.

donderdag 14 juni 2018 20:33
Spread the love

Begin mei kondigde Minister van Justitie Jef Sessions aan dat kinderen van hun ouders zouden gescheiden worden wanneer families op een onwettige wijze het grondgebied betreden. Het maakte deel uit van een zero tolerance-beleid om migratie aan te pakken.

De Amerikaanse regering heeft woord gehouden. Doorheen de maand mei werden duizenden kinderen gescheiden van hun ouders en vastgehouden in zogenaamde ‘shelters’. Rond die ‘shelters’ hing een waas van mysterie omdat media er angstvallig uit geweerd worden. Tot nu.

Een groep van journalisten kreeg toegang tot een shelter in het Texaanse stadje Brownsville. De shelter is eigenlijk een verlaten Wall Mart-supermarkt en herbergt 1.500 jongens tussen tien en zeventien jaar oud. MSNBC-journalist Jacob Soboroff, één van de journalisten die op 13 juni toegang kreeg tot de shelter, zegt onomwonden dat deze niks anders is dan een gevangenis voor minderjarige jongens. “Deze kinderen worden vastgehouden”, stelt Soboroff, “niet voor weken, maar voor maanden (…) ”

Er zijn geen cellen in het complex, maar de jongens zitten er wel degelijk vast. Slechts twee uur per dag kunnen ze in de buitenlucht doorbrengen. Eén van die twee uren is een ‘vrij’ uur, waarin ze zich vrij mogen rondbewegen. Voor de rest moeten de kinderen hun dag doorbrengen in de voormalige Wall Mart. Het grootste probleem daarbij lijkt verveling te zijn. Begeleiders proberen de kinderen af te leiden door films te vertonen. Ze krijgen ook lessen in Amerikaanse geschiedenis. Stipt om negen uur ‘s avonds gaat het licht uit.

“Vreemd is zelfs niet het juiste woord om dit te omschrijven”, zo zei Soboroff op MSNBC. Bij binnenkomst, zo stelde hij, is er een grote muurtekening van Donald Trump te zien met daarbij het onderschrift: “Je verliest soms een slag, maar je kan nieuwe manieren vinden om de oorlog te winnen”. Over heel de faciliteit zouden er ook “inspirerende quotes uit de Amerikaanse geschiedenis aangebracht zijn.”
De jongens moeten slapen in kamers omgeven door kartonnen muren. Ze liggen per vijf in zo’n kamer, terwijl er eigenlijk slechts plaats is voor vier. Sinds het nieuwe nultolerantiebeleid wordt het centrum overspoeld en is het eigenlijk overbevolkt. Toch worden er geen aanstalten gemaakt om extra middelen te voorzien.

De shelter in Brownsville wordt gerund door een non-profit organisatie, in opdracht van de staat. Ze hebben ook een licentie om die taak uit te voeren en opgeleid personeel om met kinderen om te gaan. Dezelfde non-profit organisatie runt zesentwintig andere instellingen in het land. Maar de Amerikaanse overheid heeft aangekondigd om ook nieuwe, geïmproviseerde shelters voor minderjarigen te openen op voormalige militaire basissen. Trump heeft al gezegd dat die shelters niet meer hoeven gerund te worden door organisaties die een licentie hebben. Het zou immers om “een noodsituatie” gaan.

Ondertussen is ook bekend geraakt dat de eerste geïmproviseerde shelter zal opgetrokken worden nabij de grensovergang Tornillo Land Port of Entry. Er zullen 450 bedden voor kinderen voorzien worden en het is de bedoeling dat de kinderen in tenten slapen.

Los daarvan blijven vooral ook heel veel vragen bestaan. In deze shelter zitten jongens opgesloten van tien tot zeventien jaar. Maar wat gebeurt er eigenlijk met jongere kinderen? En waar zijn de meisjes? Niemand die het echt weet aangezien journalisten heel streng geweerd worden van dit soort instellingen. En hoe gaat het er aan toe in de tientallen andere shelters?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!