Mounir die blij wordt ontvangen bij zijn vrijlating. Bron: Facebook Globe Aroma
Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Brussel -

Vrijlating vakbondsmilitant en kunstschilder die tijdens inval bij Globe Aroma werden opgepakt

Mounir Tahri en Jyied Cheikhe zijn vrij. Vandaag en gisteren zijn ze vrijgelaten nadat ze begin februari dit jaar samen met vijf andere mensen zonder papieren waren gearresteerd tijdens een politie-inval bij Globe Aroma in Brussel. Ze werden naar het gesloten centrum 127 bis gebracht en riskeerden het land te worden uitgezet. “We zijn heel blij, dit is een overwinning”, klinkt het bij de vakbonden. De vakbonden vragen een einde van de criminalisering van mensen zonder papieren en mensen die solidair zijn met mensen zonder papieren.

donderdag 7 juni 2018 17:36
Spread the love

Jiyed Cheikhe is kunstschilder en was actief bij Globe Aroma, Mounir Tahri was ook actief bij Globe Aroma en daarnaast vakbondsmilitant bij het ACV. In 2006 kwam Mounir naar België en tussen 2008 en 2012 werkte hij voor een onderaannemer in de schoonmaaksector. Toen hij een regularisatieaanvraag indiende ontdekte hij dat zijn werkgever heeft gesjoemeld met zijn contract, waardoor hij nooit officieel geregistreerd is geweest. Hierdoor kwam zijn regularisatie in het gedrang.

Het ACV waar hij jaren militant bij was geweest, stelde een heel dossier op en diende een klacht in wegens uitbuiting bij de arbeidsrechtbank. Die gaf Mounir gelijk en veroordeelde de bedrijven waarvoor Mounir gewerkt heeft tot betaling van tienduizenden euro aan achterstallige loon en werkgeversbijdragen. 

Eind mei hebben de vakbonden die de zaak hebben aangespannen het pleit gewonnen en de rechter oordeelde dat de twee moesten vrijgelaten worden. De Dienst Vreemdelingenzaken hield echter het been stijf en wilde het vonnis niet volgen. Tot vandaag dus, vier maanden na aanhouding. Ze moesten de twee vrijlaten of de aanhouding laten verlengen tegen het vonnis in. Tot grote opluchting van velen zijn ze allebei vrijgelaten. Jiyed gisteren en Mounir vandaag. 

“Dit is een overwinning voor de sociale bewegingen en de vakbonden die zich inzetten voor solidariteit met de mensen zonder papieren”, reageerde Eva Maria Jimenez van het ACV.

 

Op deze Facebook-live is te zien hoe Mounir en Jiyed opgelucht en blij na hun vrijlating worden onthaald. 

De vakbonden roepen op voor de betoging op 10 juni om 14h00 aan het Noordstation voor de regularisatie van mensen zonder papieren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!