Tax Justice Day legt uit waarom we belastingbrieven invullen

Nam jij vanochtend de trein? Dan kwam je waarschijnlijk de actievoerders van Tax Justice Day tegen. Zij informeerden de treinpendelaars over het belang van rechtvaardige belastingen.

donderdag 7 juni 2018 11:51
Spread the love

Vraag jij je soms af waar ons belastinggeld nu juist naartoe gaat? Je bent niet de enige. Om die reden organiseren Financieel Actie Netwerk (FAN) en het Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) vandaag de achtste editie van Tax Justice Day. Een dag waarop iedereen geïnformeerd wordt over het belang van rechtvaardige belastingen.

FAN-woordvoerster Jolien Pollet: “Te veel mensen weten niet waar hun belastinggeld naartoe gaat. Wij informeren hen dat zonder belastingen en sociale bijdragen we in een samenleving zouden belanden waar de wet van de jungle domineert.”

De actievoerders stonden vroeg in de ochtend aan stations over heel België, klaar om hun belastingkrant aan de treinpendelaars uit te delen. Op die manier willen ze de boodschap verspreiden dat fiscale fraude ons jaarlijks 18 miljard euro kost. “Met dit bedrag alleen al kunnen we de pensioenen van de overheid betalen. Als er genoeg politieke wil zou zijn om belastingfraude en belastingontwijking doortastend aan te pakken, dan zou de overheid ook veel meer middelen krijgen om de ongelijkheid in onze samenleving te verminderen.”

De regering voerde nochtans verschillende taksen in, die moesten leiden tot meer herverdeling van de rijkdom en tot minder fiscale ontwijking. Het gaat over de effectentaks, de kaaimantaks, de speculatietaks en de diamanttaks. De organisaties geloven echter niet dat deze taksen tot de gewenste doelstelling leiden.

“De strijd voor rechtvaardige belastingen moet nog steeds gevoerd worden.” Daar is Pollet van overtuigd omdat het volgens haar de normaalste zaak zou moeten zijn dat ieder van ons bijdraagt in overeenstemming met zijn inkomsten. Maar draagt ieder van ons op een billijke manier bij? “In géén geval. De zwaarste schouders dragen nog altijd niet de zwaarste lasten.”

Wanneer de zon heet begint te worden, weet iedereen dat het tijd is om die jaarlijkse belastingbrief in te vullen. Maar dat is niet de enige reden waarom Tax Justice Day jaarlijks rond deze periode gevierd wordt. Ook Tax Freedom Day zit eraan te komen. Vanaf die dag moeten werknemers niet meer werken om hun belastingen te kunnen betalen, maar maken ze winst die op hun eigen rekening mag blijven staan.

Vorig jaar was België het voorlaatste EU land dat Tax Freedom Day gevierd heeft. Terwijl Bulgarije al vanaf 17 mei van deze vrijheid kon genieten, moesten Belgen nog tot 27 juli werken om hun belastingen te betalen. Het is nog afwachten of we het dit jaar beter doen.

take down
the paywall
steun ons nu!