Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek -

VS betaalt ‘Tijgers’ om volksprotest in Honduras neer te slaan

Terwijl de politie van Nicaragua en Venezuela vanuit het Pentagon en in onze media volop kritiek krijgen over ‘het geweld tegen vreedzaam protest’ in hun land, leidt de VS in Honduras een staatsmilitie op om het volksprotest tegen de frauduleus herkozen president en zijn roofbouwprojecten hardhandig neer te slaan.

maandag 4 juni 2018 20:14
Spread the love

Het begon bij zonsopgang. Een politievoertuig komt aan bij het protestkamp in Pajuiles. Bewoners verbleven er meer dan een jaar dag en nacht om de aanvoer van machines voor de aanleg van een stuwdam te verhinderen. Minder dan twee uur later loopt het er vol met honderden leden van verschillende politie-eenheden, waaronder de reguliere nationale politie, opsporingspolitie, de elite-eenheid COBRAS en de speciale TIGRES-troepen, die betaald worden door de VS en opgeleid door Green Berets van de 7e speciale troepengroep (Airborne).Politie van verschillende eenheden op 3 mei in Pajuiles, in het noorden van Honduras, om bouwmachines voor de dam te begeleiden langs een gemeenschap in verzet. Bron:

“Het was als een oorlogszone,” vertelt de gemeenschapsleider van Pajuiles: Albertina López . Ze kwamen tevoorschijn in konvooien, geëscorteerde machines, bouwmaterialen en bedrijfspersoneel tot aan de site van de stuwdam van de Mezapa, waar het Hondurese bedrijf HIDROCEP probeert om een 1,3 megawatt hydro-elektrische centrale te bouwen.

“Mensen waren bang,” zei López. Toch deden zij en een paar andere vrouwen een poging om een machine te stoppen. “Toen begonnen ze traangas op ons af te vuren,” zei ze. Mensen raakten verspreid, een 75-jarige demonstrant en kinderen moesten in veiligheid worden gebracht, maar López en anderen bleven twee volle dagen permanent aanwezigheid aan de kant van de weg.

Het geweld van de staat tegen het volksverzet tegen projecten voor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen gaat onverminderd door in Honduras. Het recente optreden in Pajuiles is slechts een van de incidenten, maar is een duidelijk voorbeeld van de betrokkenheid van door de VS opgeleide en -ondersteunde – speciale troepen bij de onderdrukking van activisten.Bewoners van Pajuiles en de Brede Beweging voor Waardigheid en Gerechtigheid (MAJD) vieren in december 2017 de vrijspraak van Albertina López (in de blauwe jurk) en drie andere deelnemers aan het protestkamp. 11 andere bewoners van Pajuiles zitten nog steeds vast.

“De “Hondurese veiligheidstroepen, ook die die financiering en opleiding van de Verenigde Staten ontvangen, zijn betrokken bij schendingen van de rechten van de mens in recente jaren”, zegt Christine Wade, een professor Internationale Politiek uit Washington. “Het bedreigen van activisten voor milieu- en landrechten is hiervan slechts één facet.  “Ondanks deze misstanden blijft er financiering komen uit de VS, blijven onze militaire installaties Hondurese veiligheidstroepen opleiden, en heerst er straffeloosheid.” De eenheden van de Intelligence and Special Security Response Group (TIGRES, acroniem in het Spaans dat leest als “tijgers”) werden opgericht in 2013, toen de huidige Hondurese president Juan Orlando Hernández voorzitter van het Parlement was.

Zij werden opgeleid door Green Berets (US paracommando’s) van de 7e speciale eenheid (Airborne) en leden van de speciale Colombiaanse politie: Comandos Jungla. Sommige TIGRES hebben in 2015 ook een vervolgopleiding gekregen van Green Berets op de Eglin Air Force Base in Florida. Vanaf hun ontstaan waren TIGRES betrokken bij een grootschalig diefstal- en corruptieschandaal. Meer dan 20 agenten TIGRES werden geschorst na de diefstal van meer dan1 miljoen dollars tijdens acties tegen een drugshandelaar in het westen van Honduras. Eind vorig jaar waren TIGRES betrokken bij invallen en arrestaties van mensen die protesteerden tegen de frauduleuze uitslag van de verkiezingen van november 2017, die officieel leidden tot de herverkiezing van Hernández.Groene baretten van de 7e Special US Forces Group (Airborne) en TIGRES volgen geavanceerde schiettraining
tijdens een bezoek in 2014 van de Hondurese president Juan Orlando Hernández aan de TIGRES-opleidingsfaciliteiten.

Op 10 april van dit jaar werd in El Progreso een tweede TIGRES-basis in gebruik genomen met VS-geld. Hoge Hondurese en VS-regeringsfunctionarissen woonden de inauguratie in El Progreso bij, o.m. de Hondurese president Hernández, Richard Glenn, waarnemend adjunct-secretaris van DEA (Internationaal drugs bestrijdingsagentschap van de VS. Nvdr: in feite bezig met bestrijding van volksverzet), en Heide Fulton, de zaakgelastigde van de VS-ambassade in Honduras.

Nog geen maand later waren TIGRES betrokken bij het hardhandig optreden in Pajuiles. In de media en door de Hondurese en VS-overheid wordt gezegd dat de TIGRES de drugshandel en de georganiseerde misdaad aanpakken, maar op 3 mei begeleidden ze -samen met andere politiemachten – personeel en bouwmachines en onderdrukten de protesten van de gemeenschap.

De regering van de VS heeft gereageerd en is op de hoogte van de inzet van TIGRES in Pajuiles. “De VS waren niet betrokken bij deze verrichting,” zegt een woordvoerder van het State Department. Ryan Morgan, van Witness for Peace stelt: “Er werden heel wat US dollars van de VS belastingbetaler gespendeerd in Pajuiles die dag.” Hij zegt dat de aanwezigheid van de TIGRES daar moet gecontesteerd worden door de VS-ambassade omdat ze enkel een mandaat hebben ifv de ‘nationale veiligheid van de VS’ voor het bestrijden van drugssmokkel en georganiseerde misdaad.Het verzetskamp van de Pajuiles gemeenschap in het noorden van Honduras vierde op 22 maart haar eenjarig bestaan.

Eerder in de ochtend van 3 mei arresteerde de politie een inwoner van Pajuiles terwijl hij de operaties van de ‘veiligheidstroepen’ filmde. De broer van Albertina López, Nolberto López, werd door de politie in hechtenis genomen zgn. omdat hij een publiek schandaal had veroorzaakt. Later op de dag werd hij vrijgelaten zonder aanklacht. Een buurtbewoonster, Geovanny Díaz, deelnemer aan het verzetskamp was een van de meer dan 35 mensen doden tijdens het gewelddadige optreden tegen protesten tegen verkiezingsfraude. Díaz werd uit zijn huis in Pajuiles gesleurd door mannen gekleed in politie-uniformen, neergeschoten en vermoord teruggevonden kort nadat een protest eindigde in de late uren van 23 januari.

“Staatsinstellingen functioneren niet. Ze werken helemaal niet – niet voor ons,” zegt Albertina López. De activisten in het protestkamp geven het echter niet op . “We zetten de strijd tegen de dam voort”.

 

Copyright, Truthout.org. Reprinted with permission. Truthout is een non-profit organisatie gericht op het dagelijks brengen van onafhankelijk nieuws en commentaar. 

Sandra Cuffe is een freelance journalist die verslag doet van inheemse land- en grondstoffenstrijd, militarisering en mensenrechtenvraagstukken in Centraal-Amerika. Volg haar op Twitter: @Sandra_Cuffe

Vertaald door cubanismo.net. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!