© StampMedia
Samenleving, België -

De andere kant van de ramadan: tussen armoede & overvloed

De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender waarin moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Het is toegelaten om te eten nadat de zon ondergaat tot die weer opkomt. Hoewel het een periode lijkt waarin minder gegeten wordt, kopen en eten veel islamitische gezinnen veel meer dan normaal.

donderdag 31 mei 2018 16:54
Spread the love

Imam Mousa van de moskee El Fath En Nassr in Hoboken zegt dat men in de Ramadan juist minder moet eten en kopen, maar in de praktijk kopen de mensen juist meer. “Het is een traditie, een gewoonte. Het heeft helemaal niets te maken met de principes of het doel van de ramadan. De ramadan leert juist hoe men moet leven met minder”, zegt de imam.

Al-Ikram

De organisatie Al-Ikram is een Antwerpse vzw die armoede bestrijdt door minderbedeelden te voorzien van onder andere voedselpakketten en kledingbedeling. Er staan 1.300 tot 1.400 gezinnen ingeschreven. Wekelijks komen 400 tot 800 van die gezinnen langs. Maar in aanloop van de Ramadan stijgen die cijfers omdat er dan meer mensen bij de organisatie terecht komen. Op de drukste dagen kunnen er tot 800 mensen langs komen.

“Denk eerst aan je buren”, klinkt het bij Nordin Cherkaoui, oprichter en voorzitter van Al-Ikram. “In Antwerpen heerst er veel armoede en die stijgt alleen maar met de tijd,” volgens Cherkaoui.

Jaarlijks houdt Al-Ikram iftars. Dat is een maaltijd na zonsondergang om het vasten te verbreken. Vroeger hield Al-Ikram deze iftars in zalen maar er is geen zaal in de omgeving van Antwerpen die plaats genoeg heeft om alle mensen op te vangen. Op een gegeven moment moesten de mensen gewoonweg op de grond zitten omdat er geen plaats meer was. Vanaf nu houden ze hun iftars op het Laar in Borgerhout met tafels en tentjes. Er kunnen dan makkelijk 500 à 600 mensen komen. 

Extra donaties bij de moskeeën

Moskeeën krijgen goederen van allerlei instanties zoals bakkers, slagers en winkels. Dat komt omdat je volgens de islam meer beloning krijgt als je doneert in de heilige maand tegenover andere maanden.

De moskee organiseert jaarlijks iftars. “Meestal zijn er tussen de 120 à 150 mensen van verschillende nationaliteiten die gebruik maken van deze iftar”, aldus Abdeslam El Abbas, vrijwilliger bij de El Fath En Nassrmoskee. Ook allerlei overheidsinstanties zijn aanwezig zoals wijkagenten en politieambtenaren.

Maar wie moet er nu vasten?

Imam Moussa heeft een kort en bondig antwoord op deze vraag. “De beste die daar een antwoord op kan geven is je arts.”

Bekijk hier de video.

 

© 2018 – StampMedia – Yassin Akouh, Zakaria Tarrahi, Younes Atrari Marzouk

take down
the paywall
steun ons nu!